9 погледа към водата

Ние сме вода

Ако приемем, че процентът е важен, то можем смело да заключим, че ние сме съставени най-вече от…вода!  Човешкият организъм се състои от близо 70% вода, като тя намалява с нарастването на възрастта. Ако при възрастните водата пада до 50% от телесната маса, то при малкото дете тя е почти 75%. Водата ни носи младост и красота. Тя помага на тялото ни да се поддържа в оптимална кондиция и е задължителна за правилното функциониране на организма във всяка една от възрастите.

За какво служи водата в нас

Всички процеси на обмяна на веществата са изградени на основата на консумацията на вода, тъй като в нея се разтварят почти всички елементи, които участват в нашето хранене. В храносмилателната система водата помага да усвоим полезните съставки от храната и отстранява ненужните продукти от обмяната на веществата. Водата помага на червата да работят активно, да се предотврати констипация и подпухналостта. В бъбреците, водата подпомага пречистването на кръвта и изхвърлянето на токсините чрез урината.

При диета

Специалистите съветват да не консумираме газирани и подсладени напитки, богати на консерванти, оцветители и захари. В режим на хранене с цел намаляване на теглото, водата е изключително необходима и се препоръчва да се поема минимум 1.5-2 литра вода на ден. Препоръчителната дневна доза е различна за всеки и се равнява на 30 мл. на килограм от теглото на човека. При ограничаване на поеманата храна вероятността от получаване на констипация се увеличава, а поемането на достатъчно вода ще намали риска. Необходимостта от вода в организма се увеличава при ускоряването на процесите по разграждането на мазнините и способства за по-бързото очистване от страничните вещества и токсини и изхвърлянето им от организма.

Скритите соли

Специалистите препоръчват да се избягва високата консумация на сол. Това е важно, тъй като по-високата консумация на сол води до задържане на течности в организма, което забавя процесите на изчистване на организма от токсини и други странични продукти при разграждането на ненужните мазнини. Това се отнася за солта, но и за храните и напитки, които са богати на сол. Когато мислим за солта обаче, често забравяме за напитките. Склонни сме да се лишим от сол, но ако изпием 2 литра минерална вода, в която има соли  и минерали, реално не помагаме на организма си в процеса на отслабването и очистването от токсините, а напротив. При диети е важно да пием вода бедна на минерали и соли. Такива вода е изворната вода. Добре е да си дадем сметка и за това каква вода пием и да изберем най-добрата вода за нас, но за това е важно да познаваме видовете води.

Не всички води в бутилка са еднакви

Много често срещана грешка е да мислим, че всички води в бутилка са минерални. Те могат да бъдат минерални, изворни или трапезни. Минералните води се добиват от 300-700м дълбочина, те са термални –обикновено над 20С и са с по-висока обща минерализация. По-известните минерални води в България са с обща минерализация 200-450мг/л и е добре да се редуват с изворна или трапезна/чешмяна вода. Такива са Девин, Горна Баня, Банкя, Торн Спринг, Хисар и др. При диети обаче, се препоръчва да се консумират води бедни на минерали и соли, за да се избегне излишно задържане на вода в организма. Изворната вода, представена в България от Девин-изворна, се добива от по-малко от 200м дълбочина и е с много ниска минерализация – 82мг/л и много ниско ниво на натрий/ сол – 5.4мг/л (при норма от 200мг/л). От друга страна, трапезната вода също е с много ниска минерализация, но това е в резултат от обработка с цел дезинфекция или отстраняване на нежелани микро или макроелементи или лош мирис/ вкус.

Околната среда

Водата е много деликатна и изключително много се влияе от околната среда. Най-добре е водата да идва от екологично чист район без индустриално производство далеч от големите градове – и в идеалния случай от планината. За да разберете откъде идват водите четете етикетите им – минералната и изворната вода задължително носят името на извора или мястото на бутилиране.

Нашата препоръка

Пийте 1,5-2 литра вода на ден, разпределена поравно през целия ден. При интензивно натоварване и спорт е добре да се поема и повече вода. Хората с наднормено тегло се нуждаят от повече вода – 1 допълнителна чаша дневно на всеки 10 излишни килограма. През лятото губим по-голяма част от течностите си в организма и добре да поемаме повече вода заради жегата. През зимата и ранната пролет пък консумираме по-малко пресни зеленчуци и плодове, в които има повече вода, и е добре да си я набавим допълнително.

Малките трикове

Поставете бутилка от 1.5 литра вода на вашето бюро и отпивайте по 1 чаша на час докато сте на работа. Така няма да натоварвате бъбреците си и ще осигурите вода за организма си равномерно през целия ден. Ако искате да отслабнете, е добре да пиете чаша вода винаги, когато изпитате чувство на глад. Много често жаждата се бърка с потребност от храна. Така ще излъжете глада и ще сте стройна, с тонус и изпълнена с енергия.

Водата помни

Японският учен д-р Масару Емото твърди, че едно от уникалните свойства на  водата е това, че тя има памет. Тя е запомнила и съхранила енергията на мястото, откъдето идва.