Експертите от Български национален воден съвет препоръчват за лятото: вода и още вода!

Written by on 06.07.2012 in Любопитно - Коментарите са изключени
untitled

Ако в жегите се чувствате изморени и замаяни, вие ви се свят, на лицето ви излизат червени петна, устата ви съхне, а вечер краката ви се подуват, причината може да е съвсем проста – не пиете достатъчно вода. Дехидратацията на тялото е едно от най-опасните неща за нашето здраве, особено при високите летни температури, когато се потим обилно, стоим повече на открито, спортуваме по-активно, а организмът ни по-трудно регулира телесната си температура. Водата е най-важната течност за живите организми – напомнят специалистите от Български национален воден съвет и ни съветват да поемаме повече от нея през топлите летни месеци. 

Да повторим някои факти:

Водата  съставлява 80% от организма на кърмачетата, 75% от масата на децата, и 60-65% от тази на хората в зряла възраст. Съответно на това са и нуждите от течности: най-високи  – 160-200 мл на кг тегло  при бебетата, около 70 мл/ кг тегло при децата и до 30-40 мл/ кг  при големите хора.

В условия на умерен климат и заседнал начин на живот, възрастният човек губи дневно около  2,5 литра вода – 1,5 л с урината, 500 мл при дишане и около 500 мл с потта. По време на усилено физическо натоварване или спорт могат да се загубят до 6 л вода на ден. Само около 300 мл вода се образува в организма при обменните процеси, а около 800 мл приемаме с храната – супи, плодове и зеленчуци. Останалото количество трябва да си набавим чрез пиене на животворната течност, за да поддържаме водния си баланс.

За да се запази водното равновесие в организма, човек трябва да приема поне 1,5 – 2 л вода или  30/40 мл на 1 кг телесно тегло. Потребностите от  вода варират и в зависимост от пола, климата, физическата натовареност, масата на тялото и възрастта. При мъжете нуждите от вода са по-големи от тези при жените. По-възрастните приемат по-малко вода от младите. Хората с наднормено тегло също се нуждаят от повече вода – по 1 чаша допълнително на всеки 10 излишни килограма. През лятото необходимостта от вода също е по-голяма, защото изхвърляме повече с потта и при терморегулацията, подложени сме на влиянието на вятъра и слънцето.

Водата е най-важна за здравето ни

Тялото се нуждае от вода, за да може да функционира правилно. Водата е течната среда, в която се извършва обмяната на хранителни вещества, транспорта на хормони и  ензими, пренасянето на кислорода. Водата също така пряко участва в терморегулацията, клетъчното обновление и репродукцията. Ако организмът е дехидратиран, ендокринните жлези не са в състояние да произвеждат необходимите хормони и ензими, отделителните органи не могат правилно да осъществят изхвърлянето на отпадните вещества. Доброто снабдяване с кръв на мозъка осигурява и адекватното снабдяване на всички клетки с енергия. Ако то не е налице, функцията на мозъчните клетки отслабва или съвсем спира

Когато водим здравословен начин на живот, водата е единствената течност, от която се нуждаем, за да се хидратираме. Тя не съдържа захар, калории, консерванти или добавки, подпомага храносмилането и метаболизма, възстановява естествените течности, загубени от други диуретични напитки и е ключова част от охладителната система на тялото. Някои заболявания като диабет, сърдечни проблеми, високо кръвно, лошо храносмилане, запек или дори обикновена вирусна инфекция се подобряват от правилната хидратация. Въпреки това, човек приема средно около 5 пъти по-малко вода дневно, отколкото е необходимо и полезно за организма му.

Признаци за дехидратация

Тялото ни излъчва различни сигнали, когато нещо не е наред. Жаждата действа като аларма – казва ни, че вече сме обезводнени и сме изчерпали запасите си от вода. Най-богатите на вода органи като мозъка, бъбреците, сърцето, белите дробове и мускулатурата реагират особено чувствително на загубата на течности. Само през мозъка в рамките на 24 часа преминават 1.400 литра кръв, а през бъбреците – дори 2.000 литра.

И без да усещаме жажда, понякога организмът ни дава тревожни предупреждения. Когато ни е топло, често лицето ни е зачервено – ако мозъкът изпитва нужда от вода, той дава команда на кръвоносните съдове да се разширят. Обилното потене или пък обратно – прекомерно изсушената кожа също сигнализират за липса на течности – нарушена е терморегулацията на тялото. Запекът, високото кръвно, сърдечните аритмии често са причинени от недостиг на вода – нарушени са основни функции на организма. Главоболието, лесната раздразнителност и умората  също могат да се дължат на дехидратация – водата е основната среда за електролитните процеси в мозъка. Затова е препоръчително да не се чака ожадняване, а да се пие вода редовно и на малки порции.

Най-простият начин да установите дали пиете достатъчно вода е да погледнете урината си. Водата се отделя главно чрез бъбреците и цветът на изхвърлената урина показва дали сме пили достатъчно, или не. Светлата сочи, че тялото ни работи нормално, докато тъмната говори, че сме се обезводнили. Може да използвате и водния калкулатор на сайта на БНВС или да водите „дневник” на поетите през деня течности, за да изчислите по формулата 30мл/ кг тегло, като не включвате в него друго, освен чистата вода.

Внимавайте – прекаляването с вода води до т.нар. „водна интоксикация”, изразяваща се в повръщане, гадене и разстройство. Тя се случва най-често в болниците при правене на системи, но може да се причини и от прекаляване с полезната течност или спазване на диета само с вода. Не е необходимо да се наливате с 6-7 литра дневно, пийте я само в оптималните за организма ви количества.

Лятото е време за диети, а те не могат без вода

Според съвременните диетолози, две са усещанията, свързани с хранителните ни навици: първото – за глад и второто – за жажда. И двете се дължат на хистамина,  затова и често мислим, че сме гладни, а всъщност изпитваме най-обикновена жажда. Има просто решение на проблема. Изпивайте по 2 чаши вода 30 минути преди всяко хранене или 1 чаша, ако чувствате глад в необичайно за вас време. Водата, приета половин час преди ядене убива апетита и пълни механично стомаха – ще изядете толкова храна, колкото ви е необходима.

Следващата стъпка е освобождаването от вече натрупаните мазнини. При разграждането им, те се изхвърлят най-вече с урината. Заедно с тях организмът се освобождава и от различни токсични вещества. Дори да не пазите диета, повишеният прием на вода сам по себе си ще започне да редуцира телесното тегло. За по-малко от месец могат да бъдат свалени между 3,5 и 6 килограма. Ако съчетаете водата с умерен хранителен режим от белтъчини, зеленчуци и плодове, редукцията на килограми става още по-лесно. Водата активира и някои хранителни ензими , изгарящи мазнините,  ускорява метаболизма и загубата на тегло става още по-изразена.

За намаляване на теглото помагат и две чаши топла вода, приети сутрин на гладно. Те прочистват целия храносмилателен тракт вътрешно, измиват хранителните остатъци от предишната вечер и всички шлаки, ускоряват процесите по преработка на храната. Ефектът на изчистване се увеличава, ако  добавите сока от половин лимон или щипка сол във водата.

Водата помага и срещу стреса и осигурява по-добра почивка

През летните месеци обикновено ходим  до морето, на планина, отдъхваме сред природата или просто имаме повече свободно време през отпуската.  Учените на Водния съвет изтъкват терапевтичния ефект на водата – не само чрез водни процедури, а и чрез пиене. Водата е отговорна за електропроводимостта на нервните клетки и по този начин подобрява функциите на нервната система. Тя е необходима за производството на  два важни хормона: серотонин – хормонът на щастието и доброто настроение, както и на мелатонин – хормонът на съня – жизненоважни невротрансмитери. За да сте във форма и да спите блажено – пийте достатъчно вода. Вечер обаче не прекалявайте с нея, защото нощем водата се задържа в тялото и можете да се събудите подпухнали или пък да ставате до тоалетната час по час. Оптималното количество трябва да се приеме до 18-19 часа, а преди лягане да изпиете само една чаша.

Въпреки че концентрираните алкохолни напитки не са препоръчителни в жегите, имайте предвид, че водата е най-добрият разредител и най-ефикасното средство срещу махмурлук. С всеки 50 грама алкохол, изпивайте поне по 250 грама вода – така ще неутрализирате диуретичния ефект от напитката, ще разтворите алкохолните съединения в кръвта си по-бързо и няма да се напиете. Ако все пак на другата сутрин имате махмурлук – пийте много вода. Неразположението ви се дължи именно на обезводняването, което свива кръвоносните съдове и предизвиква силно главоболие.

Повече вода за хубост

            „Тенджерата се мие не само отвън, но и отвътре, за да е хубава и чиста” – казват йогите. Същото важи и за човешката кожа. Около 20 % от водата в организма се намира в кожата, а тя е най-големият наш орган, изложена е най-много на влиянията на околната среда и съответно под тяхно действие, губи най-много вода. Именно затова, не е достатъчно да се грижим за нея само външно, а е необходимо и да я насищаме и вътрешно с достатъчно вода. Дехидратираната кожа изглежда отпусната и сивкава, с малки бръчици най-вече около очите и в областта на шията. При по-тежки случаи се наблюдава лющене и червени петна, сърбеж, а понякога кожата заприличва на нещо като пергамент.

Лятото е сезонът на най-силно изсушаване на кожата – заради интензивните слънчеви лъчи, вятъра и водните бани. Ползвайте обогатени хидратиращи кремове, освен слънцезащитни средства. Не е достатъчно да се намажете само сутрин, особено ако сте на море – нанасяйте на всеки два часа. Пръскайте лицето с термална вода на всеки час. Ако спрейовете по аптеките ви се виждат скъпи, може сами да си направите такъв с минерална или изворна вода.  Вечер изплаквайте лицето си с хладка вода – студената вода свива съдовете и намалява кръвоснабдяването, а резултатът е бледа и суха кожа. Горещата вода пък има обратен ефект – предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, което води до загуба на еластичност, зачервяване и разширени пори. И най-вече не забравяйте да пиете вода непрекъснато, особено ако правите водни процедури или ходите на сауна – изпийте половин литър вода поне 15 минути преди това и половин час след това – още толкова.

Водата срещу летните вируси

Всички сме чували препоръката, когато сме болни да пием повече течности. Така е защото дехидратираният организъм е с отслабена имунна система, а водата спомага за по-бързото охлаждане на тялото при температура, изхвърля отровите от организма и дава повече енергия. Най-добре е да изпивате по 4-5 чаши гореща вода до обяд на равни интервали – тя изхвърля вирусите и токсините чрез бъбреците и чрез потта,  неутрализира  киселинната среда в стомаха и ускорява оздравителния процес. В този период от време не яжте и не пийте нищо друго. Взимайте контрастни душове с гореща и хладка вода или се накиснете в топла вана с морска сол. Такъв метод на лечение обаче е противопоказен за хора с високо кръвно,  проблеми с оросяването, възрастни над 80 години и бременни жени.
Водата, с която ще се лекувате, трябва да бъде абсолютно чиста, най-добре изворна или преварена. През останалата част от деня не забравяйте да пиете още вода със стайна температура. Ако сте привърженици на бабешките методи на лечение, прибавете една равна лъжичка сол към половин литър топла вода – с нея можете да направите гаргара, която да успокои възпаленото гърло. По-смелите могат да си направят и промивка на носа – топлата вода със сол има противовъзпалителен ефект и помага срещу хремата. Много подходяща за облекчаване на болки в гърлото, за пречистване на кръвта и за успокояване на лигавицата е пак водата с лимон – в чаша гореща вода изстискайте сока на половин лимон и я изпийте на малки глътки.

Как да се научим да пием вода

Много хора просто нямат навика да пият вода и като резултат са дехидратирани непрекъснато без да го съзнават. Да се научим да пием вода е лесно и не изисква особени усилия. При ставане сутрин изпивайте поне една чаша вода, ще се почувствате мигновено освежени. Ако топлата не ви е вкусна, използвайте вода на стайна температура като безалкохолно към кафето или чая. През деня дръжте бутилка вода на работното си място, а в къщи – някъде, където минавате или седите често – на масата в кухнята, до телевизора или креслото си. Така ще се подсещате да пиете – най-добре е да изпивате известно количество на всеки кръгъл час. Ако работата ви е свързана с движение – дръжте бутилка вода в колата, но непременно на сянка. На плажа също не оставайте без вода за пиене – макар морският бряг да ви се струва прохладно и влажно място, опасността от обезводняване там е най-голяма. Водата не бива да е ледено студена, нито да се пие наведнъж – така ще натоварите бъбреците и сърцето. Най-добре е да я пиете често и на малки глътки. По този начин не само няма да усещате жажда, но ще се намали и апетитът ви.

Както вече уточнихме, чистата вода хидратира най-добре. Зеленчуковите и плодови сокове не могат да я заместят, макар че съдържат фибри и полезни витамини. Фрешовете, прясното мляко и айранът се приемат от организма ни като храна. Лекарите съветват те да се разреждат с вода. Газираните напитки и студеният чай са вкусни, но съдържат захар, калории и често – консерванти и други добавки. Те имат и диуретично действие – обезводняват и затова приемането им също трябва да се компенсира с вода. Подобно действие има и бирата, макар че разхлажда в жегите. Същото важи и за алкохолните напитки и дори слабо алкохолните коктейли – винаги заедно с тях, пийте и вода, за да предотвратите дехидратиращия им ефект. Чаят може да ви набави течности, но само ако е без захар и леко топъл – така ще помогне и за терморегулацията.

Каква вода да пием:

На територията си България има повече от 240 извора с минерални води или води с  питейни качества. В повечето райони и водата от чешмата става за пиене, стига да е добре пречистена. За ежедневна употреба са подходящи чешмяната, изворната и трапезната вода.

Характерно за минералните  води е  наличието на минерални съставки над определена концентрация и способни да окажат определено лечебно  въздействие върху организма.  Много важна характеристика на водата е минерализацията. Според нея водите се определят като: много слабо минерализирани – до 50 мг/л; слабо минерализирани  – до 500мг/л и високо минерализирани  – над 1500мг/л

Слабо минерализираните води също могат да се пият всеки ден. Високо минерализираните води  имат специално предназначение за определен период и съответна доза. Подходящи са и водите бедни на натрий – съдържание до 20 мг/л. Те могат да се употребяват спокойно от хора с високо кръвно налягане и бъбречни заболявания или при спазване на диета. Съветът на лекарите е – винаги четете етикетите и се ориентирайте каква вода е подходяща лично за вас.

Comments are closed.