Вода в голямото междучасие за 1-ви юни

Written by on 31.05.2012 in Press, Събития - Коментарите са изключени
IMG_7569_1

По случай Световния ден на децата 1-ви юни, Българският национален воден съвет ще включи още 50 училища в програмата „Вода в голямото междучасие”. Тя стартира с голям конкурс за детски рисунки на тема „Водата и аз”, а няколко седмици по-късно беше представена на Софийския фестивал на науката, организиран от Британския съвет. „Вода в голямото междучасие” е дългосрочна инициатива на Водния съвет и „Девин” АД  в подкрепа на обучението по здравословно хранене на децата в началния курс. От шест часа на класа, посветени на тази тема, Водният съвет предложи два да бъдат за правилната хидратация на организма. Патрон на програмата е младата певица Поли Генова, а инициативата е подкрепена от МОМН и МЗХ, които считат, че тя е „ориентирана към съхранение на здравето на учениците и би била полезна при провежданото от учителите  здравно образование и възпитание”.

Неоценима помощ на Водния съвет оказва и Националната мрежа за децата, която от близо 10 години активно работи за консолидиране на неправителствените организации в сферата на децата и семействата, както и за подобряване на комуникацията и обмяната на опит и добри практики между тях. С нейно съдействие и особено със съдействието на Асоциация „Родители”, в програмата „Вода в голямото междучасие” за по-малко от година ще бъдат включени учениците от началните курсове на почти всички училища в България.

Проектът „Вода в голямото междучасие” се осъществява чрез методическо ръководство в помощ на учителите в обучението по здравословен начин на живот от най-ранна детска възраст. В първата част на печатното издание преподавателите ще намерят в синтезиран вид информация за водата, колко важна е тя за организма и нейното значение за здравето и трудоспособността на учениците, включително и за ролята й за качеството на учебния процес. Във втората част са предложени практически упражнения под формата на лесни игри и забавни въпроси.

Редица научни изследвания показват, че децата не пият достатъчно вода и предпочитат сладките напитки, а родителите неправилно смятат, че плодовите сокове и млякото могат да заместят водата. Детският организъм се нуждае от повече вода, в сравнение с възрастните. При растежа се изразходва повече енергия, процентното съдържание вода в тялото на децата е по-голямо, физическата им активност е по-висока, имунната им система е по-слабо развита. Ако необходимият среден прием за възрастните е 30 милилитра вода на 1 кг телесно тегло, при децата той е почти двоен – по 70 милилитра на кг тегло – или за дете 20 кг – 1,4 литра вода на ден. Когато усетим жажда, вече сме загубили 1-2% от водата в тялото си. Най-богатите на вода органи като мозъка, бъбреците, сърцето, белите дробове и мускулатурата реагират особено чувствително на нейната липса. Само през мозъка в рамките на 24 часа преминават 1.400 литра кръв, а през бъбреците – дори 2.000 литра. Обезводненото тяло е подложено на стрес, а това може да бъде съпътствано от нарушаване на функциите на нервната система – появяват се умора и главоболие. При децата дехидратацията може да причини дефицит на внимание, загуба на концентрация, забавени реакции и по този начин да има директно отражение върху резултатите от учебния процес. А недостиг на течности възниква не само от физическото натоварване при игрите и спорта, но и от усилена умствена дейност, горещина, сухия въздух или дори от обикновена вирусна инфекция, от която децата страдат често. От медицинска гледна точка идеалната напитка за деца и младежи е без калории, чиста и без съдържание на захар или кофеин. Най-доброто средство за утоляване на жаждата е водата или сокове, чай, мляко, разредени с вода в съотношение 3:1. Чистите плодови или зеленчукови сокове без добавена захар са полезни за организма заради витамините и фибрите в тях, но тялото ги приема като храна, така че водата в допълнение е необходима и в този случай.

Много е трудно да се обясни на дете, защо му е забранено да пие, или яде определени неща. Основна роля тук имат родителите, които първи създават полезните навици. Но също така е много важно и възпитанието в училище. Купуването на вредни храни често се превръща в мода. Последните статистики алармират, че се увеличава броят на деца с влошено здраве, диабет и сърдечни заболявания още от предучилищна възраст и детската градина, а една от причините е обезводняването. Най-простият начин да приучим едно малко дете да пие достатъчно вода е да му предлагаме по една чаша винаги, когато има възможност. Ако преди хранене, или в междучасието, детето е пило вода, по-малко вероятно е след това да си купи газирана напитка или дори да го направи – ще изпие половината, защото вече ще е утолило жаждата си. Подходящата вода за малките е изворна, трапезна или чешмяна, които са с ниска минерализация и могат да се употребяват ежедневно. Към минералните води трябва да се подхожда внимателно и да се четат етикетите, тъй като някои елементи не са полезни за подрастващия организъм. Лекарите препоръчват да се пие по една чаша вода преди хранене – тя отмива остатъците от предишни хранения и запълва част от стомаха. Добре е заедно водата да има и предястие – зеленчук или плод. Водата трябва да е със стайна температура и да се пие на малки глътки. Студената вода стресира организма, а топлата не е вкусна за децата. Не са препоръчителни големи количества вода наведнъж, тъй като се натоварва сърцето.

Не трябва да забравяме, че в детството се изграждат навици за хранене, които по-късно могат доста трудно да се коригират. Затова трябва да се насърчава здравословното хранене не само теоретично, но и практически в учебното всекидневие. Посредством активното възпитание да се пие редовно вода, учениците привикват към здравословен начин на живот, който е много вероятно да запазят и като възрастни. „Вода в голямото междучасие” е програма, която цели да подпомогне усилията на учителите и родителите именно в изграждането на трайни здравословни навици и да мотивира децата сами да предпочитат водата пред безалкохолните напитки с подсладители и оцветители, които са свикнали да пият.

Писмо в подкрепа на проекта “Вода в голямото междучасие” от Министерство на образованието, науката и младежта 

Писмо в подкрепа на проекта “Вода в голямото междучасие” от Министерство на земеделието и храните

Comments are closed.