Водният съвет – гост на Софийски фестивал на науката

Written by on 11.05.2012 in Любопитно, Новини - Коментарите са изключени
Water_Brochure_2012-03-12_outlines-1

Днес, 11 май (петък) Български национален воден съвет ще участва в две от събитията на Софийския фестивал на науката в парка „Оборище”. Фондация „Български национален воден съвет” ще представи проекта  си „Вода в голямото междучасие”, който е съвместна инициатива с „Девин” АД.  Водният съвет ще се включи в „Попитай професора” и в Националния финал на конкурса за популярна наука „Лаборатория за слава FameLab” 2012 г. , които ще се проведат съответно в 11 ч. и в 20 ч. По време на двете събития, доброволци ще раздават безплатно брошурата „Вода в голямото междучасие” на родители и преподаватели. „Девин” АД ще осигури за присъстващите минерална и изворна вода.

Софийски фестивал на науката се организира по идея на Британския съвет и Форум „Демокрит” за втора поредна година под патронажа на Министерство на образованието, младежта и науката, с подкрепа на Столична община. Програмата на събитията продължава до 13 май (неделя). След като миналата година Докторската градина в София не успява да побере всички желаещи да се докоснат до науката по един нестандартен начин, през 2012 фестивалът гостува на парка „Оборище”, където вече са разположени трите основни шатри. Основната цел на организаторите е да се повиши интересът на всеки, но главно на младите хора към науката. Софийският фестивал се създава по подобие на фестивалите на науката, които се организират във Великобритания още от XX век. Той обединява различни по формат увлекателни събития, разнообразна публика, млади и утвърдени учени от страната и чужбина. Партньори на феста са БАН, СУ „Климент Охридски”, Съюз на учените в България и други.

Програмата „Вода в голямото междучасие” на БНВС също е насочена към повишаване интереса на децата към здравословното хранене и най-вече към значението на водата за техния организъм. Стартът на проекта бе даден на 22 март (Световен ден на водата) в столичното 31 училище „Иван Вазов” с изложба на детски рисунки и инсталации на тема „Водата и аз”. В изложбата се включиха 50 деца от първи до шести клас, а изработените инсталации бяха 60. Като част от проекта „Вода в голямото междучасие”, през март месец Водният съвет издаде специално методическо ръководство в помощ на преподавателите за часовете на класа. Помагалото е от две части. В първата се съдържа информация за водата, нейното значение за здравето на учениците и влиянието й върху образователния процес. Втората част е практически ориентирана и предоставя забавни игри, с помощта на които преподавателите в училище ще могат да покажат на децата защо е важно да се пие вода, а не безалкохолни напитки, често съдържащи захар, подсладители и консерванти. Брошурата ще се разпространява в цялата страна в помощ на учителите от началния курс. Разчита се и на помощта на родителските организации, защото опазването на здравето на децата трябва да бъде задача не само на образованието, но и на семейството, както и на усилията на цялото общество.

Фондация „Български национален воден съвет” е неправителствена организация, посветена на мисията за подобряване на здравето, трудоспособността и качеството на живот на хората чрез правилната хидратация на организма. Човешкото тяло е съставено предимно от вода и водният баланс в него е изключително важен за живота. Според научни изследвания водата в детския организъм е около 70 % и затова е важно още в най-ранна възраст у децата да се възпитава положителна нагласа към пиенето на вода.  Последиците от неуравновесен воден баланс при децата само при 1 до 2 % загубата от общата телесна вода кръвта се сгъстява, което води до  нарушаване на кръвооросяването на тъканите, редуциране на извеждането на продуктите от обмяната на веществата, по-ниско кръвно налягане и влошено оросяване на кожата. Според различни изследвания при недостиг на течности от 1 до 2 % намаляват и умствените способности и се влошава краткотрайната памет при децата. Именно резултатите от тези изследвания бяха и част от причините Водният съвет, съвместно с една от най-социално отговорните компании в България – „Девин” АД,  да разработи проекта „Вода в голямото междучасие”. Той се осъществява с помощта на Национална мрежа за децата и Асоциация „Родители” и има за цел да обхване всички училища в България и да продължи през цялата 2012 г.

Comments are closed.