Водата – универсалното лекарство *

Written by on 02.05.2012 in Любопитно - Коментарите са изключени
5904354_f260

В следния материал бихте могли да се запознаете с разностранните приложения на водата в множество ежедневни ситуации, с които се сблъскваме.

Затлъстяване

Ако водата се приема на празен стомах, тя се изхвърля от тялото под формата на урина много бързо. Приета по време на ядене, водата се смесва в стомаха с храната и времето за нейното освобождаване се увеличава неколкократно. Следователно, доколкото е възможно, хората с наднормено тегло трябва да пият вода на гладно.

Астма

При внезапен астматичен пристъп, специалистите съветват да потопим ръцете и краката в гореща вода за десет минути. В случай на кашлица, породена от астмата е полезно да изпием чаша гореща вода преди лягане.

Запек

Препоръчва се на хората, които страдат от хроничен запек да отпиват по малко вода по време на хранене. Също така е добре да изпиват една чаша веднага след събуждане сутрин.

Безсъние

Непосредствено преди лягане, потопете краката до ниво над глезените в гореща вода за 10 -15 минути. Ако се чувствате замаяни, наложете влажна кърпа на главата.

Измиването на краката с гореща вода през зимата и студена през лятото спомага за дълбок сън. Специалистите от Водния съвет препоръчват и изпиването на чаша хладка вода.

Гореща вода

В случаи на запек, колит, газове, амебиаза, задух, инфекции на хранопровода, треска, хълцане, консумация на много мазна храна, изпиването на чаша гореща вода след хранения води до облекчаване на симптомите.

Изпиването на 2 чаши гореща вода рано сутрин гарантира облекчаване на симптомите при настинки, кашлица, ринит, кихане, главоболие, сипкавост и лошо храносмилане. Ако към тези 2 чаши се добави и сокът от половин лимон, това ще доведе до повишаване на апетита и превенция на стомашни газове.

Пиенето на гореща вода през зимата е универсално оръжие срещу настинки и кашлица.

Стомашни болки

Компрес на стомаха – бутилка с гореща вода, завита в кърпа облекчава болката.Освен това е препоръчително и изпиването на чаша хладка вода.

Други болки

За изключително полезно се смята редуването на компрес с гореща вода с такъв със студена, a също така и изпиването на чаша вода.

Зъбобол

Задържане на гореща вода в устата за около 2 минути, а след това 2 минути студена. Повтаря се 4 пъти. Винаги се започва с горещата вода. След като болката изчезне е добре методът да се прилага в следващите 3 дни. При наличие на подути венци се препоръчва гаргара с гореща вода.

Изгаряния

Потопете изгореното място в ледена вода и задръжте, докато усещането за горене отшуми. За оптимален резултат е добре да се направи възможно най-скоро след изгарянето. По този начин можем да избегнем появата на мехури и белези.

Ако изгореното място не може да се потопи във вода, можем да използваме кърпа, навлажнена с леденостудена вода, или пълна с натрошен лед.

Рани

Когато раните са вследствие на падане, или злополука, е добре да им направим превръзка, натопена в студена вода и да я поддържаме влажна.  Това помага за зарастването. При по-стари рани и отоци пиенето на гореща и студена вода два пъти дневно е препоръчително. Специалистите от Водния съвет напомнят, че доброто хидратиране помага за по-бързото зарастване на раните, затова нека не забравяме да пием достатъчно вода.

Топлинен удар

При високи температури на околната среда, пиенето на определени количества вода на интервали предпазва от топлинен удар.

Кърмене

Ако кърмеща майка изпие чаша вода 15 минути преди да нахрани детето си, млякото ще бъде преработено по-бързо. Това помага и за предотвратяването на диария при кърмачетата.

* Статията е по материали от личния блог на индийския специалист Rajan Jolly.

Comments are closed.