Стартира инициативата “Вода в голямото междучасие”

Written by on 23.03.2012 in Новини - Коментарите са изключени
IMG_7550 (1)

На 22 март – Световния ден на водата стартира Програмата „Вода в голямото междучасие”. Тя е инициатива на Българския национален воден съвет и на „Девин” АД като част от социално отговорната политика на компанията. Програмата се осъществява с помощта на Министерство на образованието, младежта и науката  и на Регионален инспекторат по образованието, София-град. Партньор е и Национална мрежа за децата.

Стартът на програмата беше даден в столичното 31 училище „Иван Вазов” с изложба на детски рисунки и инсталации, изработени в часовете по рисуване и биология, на тема „Водата и аз”. В изложбата се включиха 50 деца от първи до шести клас, а изработените инсталации бяха 60. Така общият брой на детските творби, посветени на водата, достигна 110. Това затрудни журито, което трябваше да работи в три категории: млади художници от първи до трети клас, млади художници от трети до шести клас и инсталации, изработени от младите естественици. В състава на журито бяха включени представители на Водния съвет, на Министерството, на Инспектората и на спонсора на програмата „Девин” АД.  Присъдиха по две първи, втори и трети награди за художниците и шест специални награди за авторите на инсталациите – фотоапарати, електронни рамки за снимки, суичъри. Всички останали участници получиха поощрителни награди за участието и си, както и много вода за пиене. Над 600 деца пиха вода в голямото междучасие в двора на училището заедно с любимката на малчуганите Поли Генова, която отскоро е член на Водния съвет.

БНВС издаде специално методическо ръководство в помощ на преподавателите за часовете на класа. По програма шест от тези часове трябва да са посветени на здравословното хранене, а благодарение на ръководството, два от тях ще бъдат специално за здравословната хидратация като част от общата тема. Помагалото е съставено от две части. Първата съдържа важна информация за водата, за нейното значение за здравето на учениците, което е решаващ фактор за успеха им и в образователния процес. Втората част е методическа и предоставя забавни игри, които ще възпитат у децата положителна емоционална нагласа към пиенето на вода. Така те от малки ще бъдат научени да предпочитат водата пред безалкохолните напитки, които често са газирани, съдържат захар, подсладители, консерванти, оцветители, кофеин и други вещества, не особено препоръчителни за подрастващия организъм. С инициативата си Водният съвет се надява да подпомогне и политиката на Министерство на здравеопазването за здравословно хранене на учениците, залегнала в наредба 37 от 2009 година. Брошурата ще се разпространява в цялата страна в помощ на учителите от началния курс. Разчита се и на помощта на родителските организации, защото опазването на здравето на децата трябва да бъде задача не само на образованието, но и на семейството, както и на усилията на цялото общество.

Ето и изказванията на някои от участниците в събитието:

Поли Генова – Подкрепям инициативата „Вода в голямото междучасие”, тъй като водата е много важна. Тя дава живот, тя е живот. Според мен, е много важно подрастващите да бъдат научени да пият вода и да обичат да пият вода.

Надежда Николчева, директор на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов” – Решихме да подкрепим проекта „Вода в голямото междучасие”, защото той ни дава възможност в действие да организираме и реализираме това, което на практика им преподаваме в часовете и те да го почувстват. А така, както е подготвено и  с радост за децата, нещата се случват великолепно.

Петя Иванова, старши инспектор „Природни науки и екология”, РИО в София град – Инспекторатът подкрепя всяка инициатива, свързана със здравето на децата и в тази връзка не би могъл да остане настрани от подобно събитие, което именно утвърждава здраве.

Иво Божков, Национална мрежа за децата – Подкрепяме проекта „Вода в голямото междучасие”, защото смятаме, че наистина трябва да се пие повече вода. Националната мрежа за децата е асоциация от над 100 организации, чиято дейност е насочена към децата и семействата. Здравословното хранене, част от което е и пиенето на вода, е част от тази грижа за децата, която нашите членове и ние се опитваме да се случва в България в по-голяма степен. Водата е най-полезната течност, която можем да поемем.

Мая Герасимова, маркетинг директор „Девин” АД – Искаме да благодарим на Водния съвет за поканата да се включим в проекта „Вода в голямото междучасие”. Като една от най-социално отговорните български компании, фокус на „Девин” е развитие и подкрепа на програми, насочени към опазването на природата и на здравето на хората. Благодарим и на Регионален испекторат по образованието – София-град и Министерство на образованието, които подкрепиха идеята, защото нашата обща цел трябва да бъде инвестиране на повече усилия за създаване на здравословни навици в нашето бъдеще – децата.  Активният начин на живот и правилното хранене трябва да са задължение не само на семейството, в което расте всяко българско дете, а и на всички институции, компании и организации в нашата страна.

Децата не пият достатъчно вода

Различни научни изследвания на консумацията на течности от децата в училищна възраст установяват, че децата не пият достатъчно вода. Те предпочитат сладките и газирани напитки, а родителите неправилно смятат, че свежите плодови и зеленчукови сокове, млякото могат да заместят водата. Въпреки че са полезни, те не са достатъчни за добрия воден баланс на детския организъм, който се нуждае от повече вода в сравнение с възрастните, поради по-големия енергиен разход и растежа. По данни на статистиката, в резултат на неправилно хранене и дехидратация, още в детска възраст се появяват редица заболявания – диабет, сърдечно-съдови заболявания, а над 15% от децата между 3 и 17 години имат наднормено тегло и тази тенденция се засилва. Влошеното здраве влияе на самочувствието и психиката, а така и на постиженията в училище. По тези причини здравословното хранене и водният баланс на децата от най-ранна възраст е важна задача не само на семейството, но и на обществото. Приучването към пиене на вода в училище може да бъде от помощ в това отношение.

Последиците от неуравновесен воден баланс при децата

Още при загубата на 1-2% от общата телесна вода кръвта се сгъстява. Посредством влошената проходимост тъканите не са оптимално захранени, редуцира се извеждането на продуктите от обмяната на веществата през бъбреците и обемът на сърцебиенето, понижава се кръвното налягане и се влошава оросяването на кожата. Също така е намален и преносът на кислород в мускулните клетки. С кръвта, състояща се предимно от вода, всички енергийни елементи се транспортират към мозъчните клетки, но преди всичко кислородът и глюкозата. Доброто снабдяване с кръв на мозъка осигурява адекватното снабдяване на всички клетки с енергийни вещества. Ако това не е изпълнено, функцията на мозъчните клетки отслабва или съвсем спира.

Различни изследвания показват, че дори недостиг на течности от 1 до 2 % намалява  умствените способности. Едно от тях е проучването на влиянието на бавното покачване на температурите (от 20 на 29 °С) върху постиженията на децата. Установено е, че способността да разбират изречения, или да си припомнят понятия значително намалява след няколко часа. Тези резултати били потвърдени от следващите часове – оказва се, че краткотрайната памет е влошена.

Друго изследване стига до извода, че недостигът на течности не се отразява негативно само върху способностите за запаметяване на краткотрайната памет. Действията на дехидратираните хора са по-бавни, те имат по-слаба способност да се приспособят, губят по-лесно последователността и имат по-големи затруднения да разбират сложни взаимовръзки. Особено забележително в това изследване е, че умствената способност на следващия ден е още по-силно ограничена отколкото директно след загубата на течности. За да се запази цялостната умствена способност, не е достатъчно да се допълни впоследствие загубеното количество течност. По-добре е да се пие достатъчно и равномерно през деня и да не се позволява на жаждата изобщо да се появява.

Comments are closed.