Дори леката дехидратация може да бъде опасна

Written by on 12.03.2012 in Новини - Коментарите са изключени
clean_water_image1

Дори съвсем лека дехидратация може да навреди на настроението, енергийните нива и способността за трезво мислене. До тези изводи са стигнали учени от ‘University of Connecticut’ (Универитет на Кънектикът, САЩ) на базата на две нови изследвания, които са провели.

Тестовете показали, че няма значение дали сме направили разходка с 40-минутна продължителност, или просто сме се излежавали на дивана за същия период от време – неблагоприятните последствия от настъпването на лека дехидратация били еднакви. Тя се определя за „лека”, когато се наблюдава недостиг от приблизително 1,5 % от водата в човешкия организъм.

Резултатите потвърждават важността от добро хидратиране по всяко време, а не само в процес на физическо натоварване, или при по високи температури на околната среда –  казва проф. Армстронг, един от ръководителите на проекта, експерт по проблеми с дехидратацията, с над 20-годишен опит в областта.: “Нашето усещане а жажда не се появява, докато не сме 1-2 % дехидратирани. Дотогава обезводняването е започнало да влияе на оптималната работа на мозъка и тялото ни. Недостигът на вода засяга всеки човек и неговото предотвратяване е еднакво важно както за хората, които работят в офис цял ден, така и за активните спортисти, които при много тежки натоварвания могат да загубят до 8 % вода от общата телесна маса.

Участниците в експеримента били разделени на 2 групи -  млади мъже и жени на средна възраст около 23 години. Всички били в добро здраве, умерено активни, спортуващи средно по половин час на ден. В продължение на 28 дни те трябвало да правят тренировка на крос-тренажор, за да предизвикат обезводняване, като предходната вечер били оптимално хидратирани. Като част от изследването компютър изчислявал промените в тяхната бдителност, концентрация, време за реакция, памет и способност за аргументация. Резултатите се сравнявали с данни от друг тест, в който участниците не били дехидратирани.

В изследването, включващо представителите на нежния пол, леката дехидратация предизвикала главоболие, отпадналост и нарушена концентрация. Те също така изпитвали трудност при разбирането на различни задачи, които им били поставени

Изследваните мъже от своя страна, имали проблеми с натоварвания на мозъка в областта на бдителността и работната памет. Но докато те също изпитвали неразположение, тревога и нервност, промените в настроението и техните симптоми били значително по-неблагоприятни при жените, както по време на почивка, така и по време на натоварване.

“Дори лека дехидратация, която може да настъпи в процес на дневните ни занимания, може да понижи настроението и работоспособността – особено при жените, които се оказаха по-чувствителният от двата пола към обезводнявато.” – казва д-р. Либерман,  другият водещ учен в проведените изследвания.

Защо негативните ефекти от дехидратацията са различни при мъжете и жените все още не е ясно и отговорът на въпроса се нуждае от по-задълбочени проучвания. Изследващите вярват, че това може да е част от древен механизъм за самосъхранение, които ни алармира, че трябва да приемаме повече вода.

Източник: University of Connecticut

Comments are closed.