Новооткрити усещания за жажда

Written by on 24.02.2012 in Новини - Коментарите са изключени
untitledgfjg

1. Усещане за безпричинна умора

 

Водата е основният компонент за наличие на енергия в тялото. Даже храната, която се смята за ценен източник, няма никакъв смисъл, ако не бъде преработена от водата и заредена с енергия по време на този процес. Нещо повече, важен източник за трансмисията на нервните импулси и за директивите за действие, които правят нещата да се случват, е хидро-електроенергията, която се образува в нервните пътища и връзките им с мускулите и ставите.

 

2. Зачервяване на лицето

Когато тялото е страда от недостиг на вода и мозъкът не може да си я набави от кръвообращението за удовлетворяване на нуждите си, той дава указания за разширяване на кръвните съдове, достигащи до него. Нещо повече, лицето не е просто част от тялото, даваща опора на уста, нос и две очи. То е съвкупност от голямо количество нервни окончания, които имат за цел да информират мозъка. С други думи, лицето може да се възприема като продължение на мозъка, което е натоварено със сетивни функции. Неговите нервни окончания също се нуждаят от вода. Ето защо кръвоносните му съдове се разширяват, когато снабдяването с кръв на мозъка се увеличава. Човек с червен нос и зачервени бузи (нещо често при алкохолиците, тъй като алкохолът дехидратира мозъка и води до главоболие),  със сигурност има дефицит на вода в тялото.

 

3. Лесна раздразнителност и неконтролируема избухливост

Това е начин за измъкване чрез прекъсване на консумиращия мозъчна енергия процес. При раздразнителните хора се наблюдава промяна в поведението след консумация на вода.

 

4. Усещане за безпокойство

 

Това е един изключителен похват на човешкия мозък да информира притежателя си, че е разтревожен от настъпилата дехидратация. Възможно е, когато когато тялото се е нуждаело от вода, тя да е била заменена с други напитки, които не задоволяват неговите нужди.

 

5. Обезсърченост и неадекватност

Едни от най – важните субстанции в човешкото тяло са запасите му от незаменими аминокиселини. Тези видове аминокиселини участват в процесите на много различни функции, включително предаването на нервните импулси, че мозъкът отчита техния дефицит като невъзможност да изпълнява функциите си. Недостигът на някои незаменими аминокиселини вследствие на обезводняване води до чувство за обезсърченост.

 

 

6. Депресия

Депресията е резултат на по – напреднала фаза на дехидратацията, когато тялото е изразходвало част от антиоксидантите си, за да успее да се справи с токсичните отпадъци от метаболизма си, които остават блокирани в тялото поради недостатъчната продукция на урина. Сред тях са аминокиселините триптофан и тирозин, които черният дроб използва, за да неутрализира токсичните отпадъци. Мозъкът използва триптофана за производството на меланин, триптамин, серотонин и индоламин – жизненоважни невротрансмитери, които имат за цел да балансират функциите на организма. Тех-ният недостиг води до депресия.

 

7. Тежест в главата

Това е знак, че за изпълнение на функциите си мозъкът е повишил циркулацията на кръвта. Тежестта в главата може да е предшественик на мигрена. Тя настъпва, ако завишеният прилив на кръв към мозъка не съумее да хидратира адекватно мозъчните клетки. При постоянната си работа мозъчните клетки също произвеждат токсични отпадъци, които трябва да бъдат навременно изолирани. Мозъчните клетки не могат да се справят с повишеното отделяне на кисели вещества във вътрешността им. Тежестта в главата може да отразява тази фаза от физиологията на мозъка.

 

8. Нарушения на съня

Нощният сън не може да бъде пълноценен, ако тялото страда от дефицит на вода. Един осем часов сън би изострил дехидратацията, тъй като тялото ще загуби още вода в процес на дишане и евентуално изпотяване. Приемането на вода и малко сол възстановява бързо ритъма на съня.

 

9. Безпричинно нетърпение

 

За мозъка напрягането по време на учебен процес е задача, свързана с консумирането на енергия. Ако енергийният му капацитет бъде изчерпан, мозъкът трябва да спре изпълнението на тази задача, колкото е възможно по-бързо. Това бързо прекъсване на вниманието се характеризира като „нетърпение”.  Приемът на вода може да произведе достатъчно хидроелектрическа енергия, за да попълни изразходваното количество. Енергията, която се синтезира от разграждането на храната изминава дълъг път от молекулярното си преобразуване до складирането й в клетките. Но дори и тази дейност се нуждае от вода за хидролиза, за да се осъществи усвояването на храната като резервоар за енергия.

 

10. Кратко задържане на вниманието

Това е друг процес, следствие от спиране изпълнението на задача за задържане на вниманието, или за обработване на информация от страна на мозъка. Когато хидратацията на мозъка е оптимална, произведеното количество енергия, което служи за запечатване на информацията в паметта, се увеличава. Разсеяността при децата често е последствие от консумация на газирани напитки вместо вода.

 

11. Недостиг на въздух

 

Недостигът на въздух, наблюдаван при хора, които не страдат от белодробно заболяване иинфекции нерядко е резултат от дехидратация. Хората, които искат да се занимават с някакъв вид спорт, или други физически упражнения, без да се задъхват, трябва да приемат вода, преди да започнат с натоварването.

12. Неконтролируемо желание за консумация на кафе, алкохол и газирани напитки

 

Това също е сигнал, чрез който мозъкът информира за нуждата от вода на тялото. Силната жажда за тези напитки е условен рефлекс, който асоциира хидратирането с тяхното приемане, но консумацията им всъщност изостря дехидратацията. Продължителното обезводняване предизвиква стрес, с който мозъкът се бори чрез синтезиране на хормони на стреса, включително ендорфини —естествени вещества, помагащи на тялото да се справи с проблема. Любопитна причина за неконтролируемата употреба на тези напитки, е пристрастяването на човек към нивото на собствените ендорфини. Следващият етап от такова пристрастяване е употребата на лекарства, повишаващи секретирането на ендорфини. Затова още в детска възраст трябва превантивно изключване на напитките, съдържащи кофеин, с цел да се избегне появата на зависимости в по-късен етап от живота.

Comments are closed.