Стартира лятното турне на Български Национален Воден Съвет

Written by on 23.08.2011 in Press, Новини - Коментарите са изключени
Turneto-2

От 22 до 29 август 2011 г. Българският национален воден съвет провежда по южното Черноморие акция „Водата – твоят стар нов приятел”. Решението е продиктувано от загрижеността на учените, лекарите и диетолозите от Водния съвет за повишения риск от обезводняване на организма през летните месеци. При висока температура и особено на открито, опасността от дехидратация е много по-голяма, следователно особено важно е да се предприемат правилните действия тя да не се допуска.

Специално обучен екип обяснява на почиващите по южните плажове кои вещества водят до по-бързо обезводняване на организма и как дехидратацията може да причини главоболие, отпадналост, отслабване на паметта и нарушения в концентрацията; как може да предизвика и някои заболявания като камъни в жлъчката и бъбреците и дори остеопороза. На почиващите се напомня, че правилната хидратация помага и на красотата, освен на здравето, защото забавя процесите на стареене и на образуване на бръчки по кожата. Правилно хидратираният човек е здрав, активен, полезен за себе си, своите близки и за обществото. Правилно хидратираният човек постига много по-високо качество на живот.

Полезната информация се поднася в атрактивен вид под формата на игри с почиващите на плажа. Раздават се много информационни материали, шапки за предпазване от преките слънчеви лъчи и специални пулверизатори за хидратиране на кожата на лицето.

Желаещите могат на място да проверят персоналната си хидратация с помощта на Интернет-базирания калкулатор на Водния съвет. За целта под отделна шатра е разположен компютър с непрекъсната връзка към мрежата и оператор, който въвежда данните на желаещите да изчислят колко вода дневно трябва да приемат, за да са здрави и добре хидратирани.

Акцията ще бъде проведена на 16 места по цялото южно Черноморие. Амбицията на Водния съвет е от следващата година акциите за разясняване на опасностите от дехидратации през лятото да обхванат не само Черноморието, но и повече селища в цялата страна.

Официален партньор на Българския национален воден съвет e Областна администрация Бургас.
Comments are closed.