Защо кърмачетата имат нужда от вода – въпроси и отговори

Written by on 22.07.2011 in Любопитно, Новини - Коментарите са изключени

Въпрос: Един много важен въпрос за майките – каква да бъде водата за кърмачетата? Преварена чешмяна, специална за кърмачета, минерална, трапезна или изворна трябва да бъде?

Доц. Маринова: По начало минералната вода не се препоръчва за деца до 3-годишна възраст. Защо е така? Минералната вода подпомага организма и дейността на определени органи или се използва за лечение на определени заболявания. Повечето минерални води имат такива свойства и затова те трябва да се пият само в определени периоди, по определени начини. Всеки вид минерална вода лекува определено заболяване.

Общото изискване към водата за кърмачетата е тя да бъде с ниска минерализация. Това изискване се основава именно на особеностите на водно-солевата обмяна, за които говорихме в презентацията. Нискоминерализирани са всички води, чиято обща минерализация е под 100 мл./литър. Общата минерализация на една от водите за кърмачета, на чийто етикет със съгласие на педиатрите е написано, че е подходяща за кърмачета, е 80 мл. на литър. На кърмачетата може да се дава и преварена вода от чешмата. Искам да отбележа, че тя не е стандартизирана и е с различно качество в различните райони. Но искам да обърна внимание на следното – ако преваряваме вода от чешмата за бебето, тя трябва да се свали от котлона няколко минути след като заври. Ако водата се остави да ври 15-20 минути, тя става с висока минерализация след изпарението.

Въпрос: А може ли на бебетата да се дава изворна вода?

Доц. Маринова: Изворната вода е подходяща, ако отговаря на изискването минерализацията й да бъде до 100 мл. на литър.

Въпрос: Трябва ли водата за кърмачета да се подслажда? Защото това е друга българска практика. И аргументите в полза са, че с подсладена вода се бори млечницата.

Доц. Маринова: Подсладената вода се използва за борба с жълтеницата, а не с млечницата. Смисълът от подслаждане на водата е само в периода, в който има жълтеница. Дори и тогава е по-добре да се приема 5 % разтвор на глюкоза. В повечето случаи физиологичната жълтеница е адаптационен синдром и тя изчезва в рамките на седмица. Много редки са случаите, когато жълтеницата продължава две и повече седмици. И ако, след преминаването на жълтеницата, майките започнат да дават направо неподсладена вода, промяната ще стане по-лесно, защото децата нямат диференциран вкус.

Не мога да разбера защо учим цялото население да пие достатъчно вода, което е нещо изключително важно, а някои майки не дават вода на децата си. В също време тези майки-противници на даването на вода по време на периода на лактация, носят вода в чантите си и пият, но не дават на децата си.

Въпрос: Вярно ли е, че майките, които кърмят до 3-годишна възраст децата си, взимат хормонални препарати. Защото все пак не всяка жена може да има толкова дълго кърма.

Доц. Маринова: Не мога да кажа дали взимат, но ако е така, то това е пълно престъпление. Сред моите пациенти няма такива, защото умея да убеждавам. Но, ако има хора, които приемат хормонални таблетки, то това наистина е престъпление, защото децата не са собственост на родителите. Родителството носи повече задължения, отколкото права. Родителството е дадено на родителите, бабите и дядовците, за да се грижим за деца и да ги подкрепяме, а не да го третираме като наша собственост.

Много често родители вегетарианци ми задават въпроса може ли детето да бъде вегетарианец. До 3 години в никакъв случай. Има много специалисти, според които и в по-късна възраст детето не може да не яде месо. Но как стои въпросът? Вие можете да възпитавате детето да изповядва ценностите, в които вие вярвате, но в периода на усилен растеж е най-добре да се съобразявате в най-общи линии с нормите за хранене. При добре организирана възможност за вегетарианство, едно дете все пак може да се развива нормално и добре. Но не мога да одобря вариантите на строго вегетарианство, при което не се яде и мед. Ива, ти от тях ли си?

Ива Дойчинова: Не. Мисля, че Огнян Симеонов е по-строг от мен. Аз съм само лактовегетарианец. Но моите деца се хранят съвсем нормално.

Доц. Маринова: Възрастните хора имат право да си избират начина на хранене, тъй като техният растеж е завършен. Но при по-интензивен растеж, както е при децата, нещата са по-различни. Трябва да се образува телесна маса, да се изградят костите. При вегетариански режим на хранене структурата на хемоглобина се променя. Хемоглобинът е съставен от глобин (белтък) и хемо – клетката, в която се влага желязото. В тази хемоструктура има 4 места, на които трябва да се вложи железния йон. И обикновено, когато няма достатъчно желязо, три от четирите форми са кухи. Затова е добре децата да се хранят съобразно изискванията на растежа, а възрастните сами да преценяват начина си на хранене. Зная, че има общности, в които храненето без месо е разпространено, но това е генетично обусловено.В Тибет хората живеят на няколко хиляди метра височина и се развиват добре, но това развитие е утвърдено във времето.

Въпрос: Чувала съм, че хората, които ядат повече месо – вярно ли е, че те, както и младите хора, за чийто растеж е важно месото, трябва да пият повече вода? Защото месото е по-трудно смилаемо и токсично.

Доц. Маринова: Задължително трябва да пият повече вода. И не само защото месото е токсично. Всяка храна богата на белтъци изисква пиенето на повече вода. Аз споменах, макар и много бегло, че разпадните продукти от обмяната на белтъците (урея и креатинин) се отделят през бъбреците. Заради това трябва да се приема по-голямо количество вода. Искам обаче да обърна внимание на още нещо – всяка крайност е лоша. Претоварването на организма с белтъци в никакъв случай не е добър вариант. Тук не важи правилото – дайте да е повече, за да не би да не достига.

Въпрос: Има ли някакъв минимум вода, който децата трябва да поемат след 1 година?

Доц. Маринова: След 1 година децата трябва да приемат вода около 100-120 мл. на килограм телесно тегло. Но имайте предвид, че в това количество влиза водата и от другите храни и течности – от супа, от мляко, от плодов сок. Но не бива водата в никакъв случай да се замества нито с мляко, нито с плодов сок. Водата е вода и докато детето е малко, то трябва да бъде научено да пие вода. Не чай, не плодов сок, не мляко, а вода. Плодовият сок, чаят и млякото също имат своето място, но в други количества и по определен начин на приемане.

Въпрос: Споменахте чая. Имам познати, които през зимата дават на децата си неподсладен чай вместо вода. Правилно ли е това?

Доц. Маринова: Водата си е вода и не бива да се заменя с чай. Няма никаква особена ползва от това. Ако при мен дойде майка с подобен случай, за да променя приема, й предлагам да направи по-голямо количество чай и също да пие от него, вместо вода. Чаят си има своето място, може да се дава на детето, но в никакъв случай не е редно да се замества водата с чай.

Въпрос: Вярно ли е, че чувството на жажда се бърка с чувството на глад? Имаме уж чувството, че сме огладнели, а всъщност ни се пие вода.

Доц. Маринова: Ако говорим за възрастни, един от начините за контрол върху апетита е пиенето на вода. Според мен, този начин е най-несъвършеният, но чувството на глад зависи от това дали стомахът е пълен или празен. Обаче напълването на стомаха с вода, ако човек е гладен, едва ли ще реши въпроса. Но празният стомах, включително когато нямаме и достатъчно течности, може да създаде фалшиво чувство за глад. Имайте предвид, че при нарушаване на режима и начина на хранене, както и за всичко друго, порочните практики се усвояват най-лесно и се затвърждават с лекота. Тогава вече порочният кръг е готов. Хората, които имат неправилен модел на хранене и на живот и осъзнават това, би трябвало да положат усилия, за да създадат правилно отношение към храната и живота у своите деца. Имайте предвид, че нещо, което не е създадено през първите една-две години, после става много трудно.

Въпрос: Има ли някакви специални начини, техники, с които дете, което отказва да пие вода, да започне? Говорим за деца на възраст 2-3 години.

Доц. Маринова: Децата си пият вода без проблем, ако още от ранна възраст им е давано да пият. Проблем наистина може да се появи при 2-3-годишните, особено когато през първата година на детето не е давана вода. След първата година е много трудно детето да бъде научено да пие вода. Нещата са естествени и се случват от само себе си тогава, когато на детето се дава вода още през първата година. Защото знаете ли какво става с дете, което не е научено да пие вода? Когато то се разболее и е дехидратирано малко повече и се налага да бъде рехидратирано през устата, това е невъзможно. Тогава детето влиза в болница и трябва да бъде рехидратирано венозно. Мисля, че няма нужда да ви обяснявам какви може да са неприятните последици от всичко това. При по-големи деца винаги казвам на родителите, че сами са си причинили проблема с отказа от пиене на вода и трябва сами да го решат.

За начините на пиене на вода. При големи деца (на 2-3 години) може да се използва по-атрактивен начин за приемане на вода. Например със сламка или със сламка и чадърче в чашата или с използване на по-цветни неща в чашата. Другата техника е да се използва красива чаша, в каквато обикновено на детето не се дава да пие. В нея се налива вода и тя се слага на масата. Когато детето попита какво е това, чашата се дърпа леко настрани и се казва, че това не е за него. Тогава бъдете сигурни, че интересът ще накара детето да поиска да пие вода и от инат ще я изпие.

Въпрос: Имате ли някакви данни, статистика за усложненията при деца с родители вегетарианци, които не дават месо на децата си?

Доц. Маринова: Ние, педиатрите нямаме за цел да плашим родителите. Такава статистика няма, но това, което биха показали резултатите със сигурност е желязо-дефицитно състояние. Все пак вегетарианството е в България сравнително отскоро и затова за момента нямаме достатъчен брой деца, с които да направим изследване. Но има други статистики, които са правени на деца до 1 година. Те показват, в зависимост от начина на хранене (на кърма, с обогатени с желязо млека или с кисело мляко) и дали късно са внесени другите богати на желязо храни, статистически значима разлика в честотата на анемиите и тежестта на железния дефицит.

Въпрос: Моето дете бе с алергия към лактоза до 1 година и лекарите искаха да му давам подсладена вода през този период. Аз съм му давала по-скоро минерализирана и то след консултация с няколко лекаря. Може ли това да го е предразположило към алергията?

Доц. Маринова: Не, алергията не зависи нито от едното, нито от другото. Не одобрявам съвета, който сте получили за подсладената вода. Аз съм била в Съединените щати на конгрес за борба с кариеса, на който се разглеждаше и въпроса за подсладените течности. Подсладената вода има и други негативи. Не е било редно обаче да давате минерализирана вода. Напротив – редно е на малко дете, кърмаче, да се дава вода с ниска минерализация. Но бъдете спокойна – нито минерализираната, нито подсладената вода имат отношение към алергията към краве мляко. Тя е транзиторна и при спазване на диета – в рамките на 6-7 месеца, преминава. За съжаление, моите внуци бяха също с алергии, но аз съм предала лошите гени. Имам дори и два алергични шока, но сега живея спокойно с алергена и без лекарства.

Въпрос: Чувала съм, че за възрастните млякото е вредно, защото те нямат ензим, който да го преработва. Вярно ли е това?

Доц.Маринова: Това твърдение е и вярно, и не съвсем. Това се дължи на факта, че в България, а и не само тук, хора къде разбрали, къде не, дават съвети в публичното пространство. Непоносимостта към мляко може да бъде причинена от няколко неща. Тя може да е от алергичен тип (както при детето на госпожата) или да се е появила по друга причина. Що се касае за млякото, вторият вид непоносимост е свързана с разграждането на млечната захар. В този случай е по-важно в коя част на света е роден човек и какъв е генетично. Например, в страните на Близкия Изток, където векове наред млякото не е традиционна храна и то, защото основния терен там е пустинен, повече от 80 % от възрастното население не понася лактоза. Интересното в случая е, че децата от страните от Близкия Изток до първата си година, а понякога и през 2 и 3 година имат добър толеранс към млякото, но след това той постепенно изчезва. За европейския регион, за Северна и Южна Америка, където млякото векове, хилядолетия наред е било традиционна храна на населението, ензимът, който разгражда млечната захар се произвежда и няма проблем с непоносимостта. Ние имаме проблем с нея само временно, след прекарана вирусна диария, която подтиска ензима лактаза. Затова, отговорът на въпроса Ви е – да, в някои страни хората имат непоносимост към млякото, но в повечето не е така.

Ако трябва да кажа моето мнение по следващата тема – не, не мисля, че сме успели да научим децата си да пият вода. Двама от моите внуци живеят в САЩ, а другите двама в България. Тези, които живеят в САЩ, нямат проблем с пиенето на вода. Разбира се, това се дължи на обкръжението, в което се движат (лекари, юристи, преподаватели в университети – които в по-голямата си част не са американци, а само американски граждани). Иначе средният американец също има проблем с пиенето на вода.

По-различен е въпросът с пиенето на вода от децата в България. Единият ми внук, който е в детска градина в България, имаше проблем. И то не толкова той, колкото другите деца в градината. Какво направихме в градината? За да се научат децата да пият вода, със съдействието на една фирма, подарихме на детската градина машина за вода. И аз лично, в продължение на една година купувах вода и чаши, защото учителките казват на децата да си налеят вода, но няма в какво. Бях ужасена, когато установих, че учителките в градината, са прибрали машината за вода в своята стая, но закупих още три машини. Всичко това обаче имаше резултат – децата много по-лесно се научиха да си взимат чаши и да си наливат вода. Така че, ако се намери правилния подход, не е толкова трудно децата да се научат да пият вода.

Лекцията на доц. Маринова можете да гледате тук.

Comments are closed.