Водата – фитнес и спорт – въпроси и отговори

Written by on 19.07.2011 in Любопитно, Новини - Коментарите са изключени

Въпрос: Какъв вид вода е добре да се приема по време на тренировки или когато сме активно спортуващи? Доколкото знам, има микроелементи – например магнезия, който се губи с потенето и след употреба на алкохол. А той е изключително важен за работата на мускулатурата и най-вече на сърцето. Тоест, трябва ли да се стремим към по-минерализирани води или трябва да приемаме допълнителни минерали? Или можем да избираме трапезни и изворни води?

Маргарита Михаелова: Препоръчвам по време на активен спорт и тренировка да се пие минералната вода, защото тя е с повече елементи. Както и Вие казахте, с натоварването магнезия в организма намалява и това води до проблеми с мускулатурата. Когато организмът е дехидратиран, тогава има и крампи в мускулите или по-голямото триене на мускулатурата (мускулни спазми). Когато набавим достатъчно магнезий в организма, тези болки, спазми изчезват. Пиенето на минерална вода при по-големи натоварвания, снабдява организма с минерали и соли.

Във  фитнес залата често идват жени с неопренови клинове или колани, които спомагат за изхвърлянето на излишната вода от организма. Дори и тези клиентки съветвам да пият вода, за да се поддържа водния баланс в организма. Ако се дехидратираме, няма да можем да постигнем обиколките, които искаме и харесваме. Резултатът от упоритите упражнения ще бъдем само едно изпито лице. Има хора, които прибягват до употребата на медикаменти, за да изглеждат по-слаби. Като цяло те също не постигат желания ефект, защото медикаментите намаляват количеството вода в организма. По-важно е да се научим да спортуваме регулярно и постоянно, за да поддържаме тонуса и енергията в тялото.

Въпрос: Кога трябва да се пие вода – преди, по време на или след тренировка?

Маргарита Михаелова: И преди, и по време на и след тренировка. За хората, които са с нормални пропорции, препоръчвам прием до 500 мл. по време на тренировка. Но той трябва да е на малки глътки и по време на цялата тренировка (с продължителност до 1 – 1,30 часа). Хората с наднормено тегло може да поемат и литър вода, но пак казвам – на малки глътки.

В практиката си като фитнес инструктор, аз винаги следя клиентите. Например, наблюдавам дали лицето им е зачервено, дали са приближени границите на кръвното им налягане. Много често при хората с наднормено тегло, тъй като те не са имали преди това двигателна активност, границите на кръвното се приближават. Това е в следствие от стреса на организма и може да има опасни последици. Когато видя човек, чийто граници на кръвното са близки, давам по-дълга почивка между упражненията. Но това, което препоръчвам и се изпълнява от моите клиенти, е активна почивка – докато единият мускул работи, другият – почива и след това обратното. Заради това е добре хората с наднормено тегло да поемат по-голямо количество вода.

Въпрос: Повечето хора с наднормено тегло правят следното – след тренировка сядат някъде и изпиват един литър вода. Това препоръчително ли е или по-скоро е опасно?

Маргарита Михаелова: Определено е опасно, защото сърцето се натоварва много. След тренировка, кръвообращението се насочва към работа на мускулите. И когато, след активен спорт клиентът поеме 1 л. вода, тренировката става неефективна.

Въпрос: Тоест, вода трябва да се приема по време на тренировката, за да не се чувства човек обезводнен.

Маргарита Михаелова: Да, определено. Трудно е, например, да се приема вода при водна аеробика. Но при другите спортове е задължително по време на тренировка да се пият течности. При хората, които тренират водна аеробика, натоварването е доста интензивно и след като приключи тренировката, те изпиват поне половин литър на екс, което също не трябва да се прави.

Въпрос: Обикновено след тренировка се пие студена вода. Правилно ли е това? И каква вода трябва да се пие по време на активно спортуване – топла или студена?

Маргарита Михаелова: Винаги препоръчвам водата да е със стайна температура или топла вода. Съществува една теза, според която, когато пием студена вода, за да се предпазят вътрешните органи има вибрации. От тях се образува тънък слой мазнина в коремната област. В даден момент, когато този процес се е повтарял дълго време, при болшинството спортуващи се наблюдават по-големи обиколки и омазняване в коремната област.

Въпрос: Това означава, че всъщност, когато тренираме и пием студена вода, вместо да отслабваме, натрупваме мазнини около корема.

Маргарита Михаелова: Да, точно така. В даден момент можем да се окажем с по-големи обиколки на талията, отколкото ни се иска.

Въпрос: Можете ли да дадете някакъв практически съвет за приема на вода на ден?

Маргарита Михаелова: В ежедневието – без натоварване – по 30 мл. на кг. телесно тегло. При по-големи натоварвания – каквито са фитнесът, аеробиката, ходенето в планината, приемът на вода трябва да е между 40 и 50 мл. на кг. телесно тегло.

Въпрос: Има ли значение пола за приема на вода?

Маргарита Михаелова: Приемът е на килограм телесно тегло и доколкото мъжете и жените са с различни килограми, да – полът има значение. Всеки може да изчисли приема на вода за ден на килограм телесно тегло.

Въпрос: Трениращите при Вас пият ли вода?

Маргарита Михаелова: Да, научила съм ги. Имала съм и случаи, когато след време, те самите ми правят забележки. Но това е целта – да променим мисленето на хората, ако те искат. Тоест, да не се случва така, че докато са в залата да спазват някакви правила, а когато се приберат вкъщи – да пият и да хапват каквото си искат. Хубаво е да се промени мисленето, за да може това да стане начин на живот. Добре е да спазваме основните правила от фитнеса и в ежедневието, за да имаме достатъчно количество енергия и да успяваме да се справяме с всякакви трудности. Защото вследствие на натовареното ежедневие и стреса, енергията намалява. А целта е в човешкото тяло да имаме достатъчно количество енергия, за да се чувстваме по-добре и да се справяме с предизвикателствата на живота.

Въпрос: Обикновено след тренировка, се сяда някъде и мъжете поръчват студена бира, а жените – студен чай или кола. Но това не е вода и въпросът ми е, добре ли е да се пият тези напитки след тренировка?

Маргарита Михаелова: Да, това не е вода, това са напитки с много консерванти, стабилизатори, захар. Аз например за подсладител препоръчвам мед. А за летните дни – всеки може да си свари чай, да го подслади с мед и лимон, да си го сложи в хладилника и да го пие през деня. Това е по-добрият вариант, отколкото да купуваме подсладените напитки, които се предлагат в магазините.

Въпрос: Значи след спорт не е препоръчително да се пие студена бира.

Маргарита Михаелова: Точно така. Бира може, но не след тренировка и не студена. Също така не е добре бирата да се съчетава с мезета и обилно хранене. Бирата е полезна, както стана въпрос и преди малко, преди сауна. Защото подпомага по-бързото изпотяване и изхвърляне на токсините с потта. Но разбира се, не в прекалени количества. Една бира е достатъчна.

Въпрос: Какво се случва с един активно трениращ човек, ако той не приема достатъчно вода и течности?

Маргарита Михаелова: Дехидратация, която води до лош сън или безсъние, до проблеми с храносмилането. А лошото храносмилане води до проблеми със ставите и в даден момент можем да се почувстваме напрегнати или безпричинно уморени, раздразнителни. Това са симптоми на дехидратация. Затова всеки път, когато почувстваме един от тези признаци е добре да пием вода.

Въпрос: Тоест няма смисъл от спорт без вода? И няма да отслабнем?

Маргарита Михаелова: Определено да за спорта и водата. Отслабването е с вода и с нормален режим на хранене, плюс спорт.

Въпрос: Защото казват, че само от фитнес не се отслабва.

Маргарита Михаелова: Да, само от фитнес не се отслабва, особено ако приемаме по-голямо количество храна или тя е по-калорична. Имам такива случаи с хора с голямо наднормено тегло – те правят много упражнения, при голямо натоварване, издържат физически, но нямат промяна в хранителния режим. И затова ги карам да си пишат в една тетрадка какво ядат всеки ден, а след това подчертавам с червено това, което не трябва да е в менюто. Понякога цялата страница с дневния прием става в червено. Но, според мен, няма друг начин да приучиш някого да намали приема на храна и да увеличи приема на вода. Защото, когато човек цял живот е хапвал повече, е трудно да промени режима си изведнъж. Двигателния режим мога да контролирам по време на тренировки, но хранителния всеки сам трябва да си направи. Има и хора, които лъжат себе си. Когато идват на тренировки при мен, те не казват колко вода реално са изпили или колко храна са консумирали.

Презентацията на Маргарита Михаелова можете да прочетете тук.

Comments are closed.