Водата – фитнес и спорт. Колко вода да пием, ако спортуваме активно, практически съвети и теория, енергия и вода.

Written by on 18.07.2011 in Любопитно, Новини - Коментарите са изключени

Моят опит по темата „Водата – фитнес и спорт” е предимно практически, затова и съветите, които ще дам ще са от практиката. Днес няма да говоря само за фитнеса, но и за другите спортове, тъй като има много видове натоварвания. Преди да започна, бих искала да кажа, че като цяло е хубаво да пием вода. Независимо дали тренираме, спортуваме или имаме други натоварвания, добре е водата да е в по-голямо количество. Както казаха и предходните лектори, нормалното количество вода за ежедневието е 30 мл. на кг. телесно тегло. Когато обаче спортуваме или тренираме, количеството вода трябва да се увеличи.

Моят опит е предимно с възрастни хора, които пият не само вода, но и кафе, и алкохол. На тях препоръчвам да приемат по-големи количества вода. Специално на почитателите на кафе препоръчвам водата да е двойно количество на изпитото кафе. Тоест, ако са изпили една чаша кафе, да изпият към нея поне две чаши вода. За концентрирания алкохол формулата е – една чаша алкохол и четири чаши вода. Когато мой клиент дойде да тренира, винаги познавам дали предната вече е пил и ял малко повече. Яденето и пиенето в по-късните часове на деня се отразяват веднага на лицето. Това се дължи на факта, че задържаме течности, заради недостатъчния прием на вода.

Хората обикновено започват да посещават фитнес залите, когато вече са с леко наднормено тегло. Именно затова е важно да се пие много вода при спортуване. Тя помага за по-бързото намаляване на телесното тегло и за поддържане на кръвното в нормални граници по време на тренировка.

За жалост, в последните години доста от хората са с наднормено тегло. При тях се препоръчва по-голям прием на вода, за да се избегнат последиците от дехидратацията на организма. Те могат да са например – лош сън и проблеми със запека. Когато не се пие достатъчно вода, това причинява загниване на приетата храна и образуване на токсини. И в един момент човек се оказва с по-големи обиколки, отколкото би искал. И когато отиде във фитнеса или в друго място за спортуване (например в басейн), тогава приемът на голямо количество вода е по-труден. Хората с наднормено тегло също се научават много трудно да пият вода.

Лично аз имам няколко трика, с които успявам да „излъжа” клиентите си и да ги науча да пият вода. Те са изпитани в практиката и са резултат от собствения ми опит. Самата аз, допреди 10 години почти не пиех вода. За мен течността беше 2 л. мляко на ден. Как се научих да пия вода? Отначало си правех фрешове. След това започнах да ги разреждам с вода, а накрая, за да направя по-вкусна водата си за пиене, добавях парченца портокал или лимон. Сега по същия начин уча и моите клиенти да пият вода. Хората, които обичат сладко, уча да пият първо чай. След това започваме да разреждаме и да редуваме. Един прием на чай, след това – вода. В даден момент може чая да се замени с фреш. Другото, което препоръчвам е еднакво количество вода и фреш. В даден момент, след като са приемали по-дълго време една от комбинациите, хората осъзнават, че приемът на вода е важен за тях и започват да консумират вода. Това е процес, който трае различно време. По-дълъг е при хората, които с времето са консумирали повече храна и са с наднормено тегло. За тях е по-трудно да се научат да пият по-големи количества вода, защото, както каза и проф. Байкова, те бъркат чувството на жажда и глад. Обикновено в такива случаи те не избират водата, а предпочитат да приемат храна.

Въпрос: Как да разберем колко вода трябва да пием, ако сме активни спортисти?

Предполагам, че заради потенето, заради мускулната активност се използва повече вода, отколкото при нормална активност.

Маргарита Михаелова: Когато спортът е аеробен (тоест – аеробика, тичане, колоездене) или сме във фитнеса и правим само колело, степер, крос-тренажор (аеробно натоварване), тогава препоръчвам приемът на вода да е поне по 50 мл. на кг. телесно тегло. Като искам да отбележа, че това е нормалният прием за ежедневие и натоварване. Но в това количество не се включват кафето или алкохола. Ако включим и тях, тогава количеството на приетата вода трябва да се увеличи. При физическо натоварване (ние често организираме походи в планината за нашите клиенти – понякога по-леки, понякога по-интензивни) приемът на вода също трябва да се увеличи.

Как да пием водата? Като цяло при спортуване, водата трябва да се пие на малки глътки, за да не натоварваме допълнително сърцето, което по време на физическа дейност така или иначе е натоварено. Времето на физическо натоварване, особено за хора с наднормено тегло, е стрес за организма. Поради тази причина за тях е добре постоянно да приемат вода по време на тренировката. Това благоприятства и регулирането на кръвното налягане. Защото, когато човек не е свикнал на активна дейност, кръвното се повишава. Както вече казах, по-голямата част от хората, които започват да ходят на фитнес, са с вече наднормено тегло и обикновено, идвайки в залата, те не са яли и са гладни. Това може да доведе до замайване, а в краен случай – припадък. В моята практика – особено в началото, съм имала такива случаи, защото не можех да различавам кой е ял и кой не е, преди да дойде на тренировка. Имам опит и с хора, които са в другата крайност – анорексия. При тях също е много трудно да се научат да пият вода, защото мислят, че всяко нещо което изпият или изядат, може да доведе до качване на килограми.

Въпрос: Включително и водата ли?

Маргарита Михаелова: Да, включително и водата. Анорексиците отказват да пият и вода. Опитът ми с хора, които имат анорексия, не е голям – само 3-ма човека. Но дори и те с времето се научиха да пият вода. Всъщност, повечето хора си мислят, че пиейки вода, ще напълнеят и им е необходимо време да осъзнаят, че с пиенето на вода намалява теглото им. Имала съм случаи, в които хората (при постигнат резултат в борбата с килограмите) казват: „Аз защо си дадох парите, можеше и само вода да пия”. Но това става едва след като вече са свикнали да пият вода. Те не могат да осъзнаят промяната, която са направили със себе си. Не осъзнават  и че не само приемът на вода е довел до намаляване на килограмите, но и физическата активност и нормалния хранителен прием. И това е естествено. Ако ядем безразборно или приемаме храна с повече калории, ще сме с наднормено тегло. Но приемът на вода определено води до занижаване на килограмите.

Цялата презентация на Маргарита Михаелова можете да гледате тук:

Comments are closed.