Силата на водата – въпроси и отговори

Written by on 12.07.2011 in Любопитно, Новини - Коментарите са изключени

Въпрос: Казахте, че едни от най-разпространените фобии са свързани с водата. Но и една от най-често използваните в психологията терапии, също е свързана с водата. Това има ли връзка с нашата физиология, защото ние сме повече от 50 %  вода?

Доц. Маргарита Бакрачева: Да, така е – нещата са свързани. Фобията от вода като психическо разстройство е символ на доста сериозно нарушение, което се нуждае от намеса и от преодоляване на конфликт. Има много терапии, свързани с вода. Традициите при тях са още от шаманските, а дори и от още по-древните обичаи. В древните общества, всеки който има проблем отива при шамана. Решаването на проблема не се е дължало толкова на магическите сили на шамана или водата, колкото на силата и вярата в авторитета му. След ритуала, човек си помага и активизира възстановителните сили на организма си. Тоест голяма част от физическите сили се възстановяват със силата на психиката, вярата и водата като познат елемент. Безспорно това има връзка и с чисто физическото съдържание на вода в организма.

Въпрос: Споменахте за вярата и самовнушението, когато зареждаме вода. Разбирам, че това е въпрос на конкретна наука, но вярвате ли, че зареждането на водата чрез пренасянето на любов, нежност, здраве и изпиването й след това, има позитивен или лечебен ефект? Или може би ефектът от зареждането на водата е по-скоро стимулиращ и тонизиращ за психиката?

Доц. Маргарита Бакрачева: Вярвам, че 100 % всичко е в нашите ръце. Ако ние съумеем да повярваме, че дори чаша вода, налята от чешмата ще ни донесе това, което очакваме, то това е средството, което ни помага да се успокоим. Освен това, благодарение на вярата, ние съумяваме да насочим цялата си енергия в посока постигане на целите си.  И в никакъв случай, не става въпрос за магия. Начинът, по който ние се чувстваме е половината от пътя за достигане на определена цел.

Въпрос: Водата е нещо като наш домашен психолог, нали така? Казват, че ако човек е много стресиран, уморен, трябва да се прибере и да си вземе вана или душ. Другото, което е много разпространено, най-вече сред майките на малки деца, е миенето на лицето на децата – против уроки и лоши енергии. Доколко в това има нещо здраво и работещо наистина?

Доц. Маргарита Бакрачева: За мен, всяко нещо, което успокоява, ако не пречи на ежедневието ни и не се е превърнало в някакъв ритуал или мания, е много полезно. Ние и преди малко говорихме за суеверията и поверията – няма по-хубаво от това едновременно да хидратираш кожата си и да се почувстваш успокоен, да се очистиш от негативната енергия. Точно тук е и ролята на сетивността и нашата връзка с природата, която е добре да си спомняме и да не губим. Добре е също наистина да усещаме досега с водата и това, което тя ни дава.

Въпрос: Понеже стана дума за децата и за фобиите, които се формират предимно в детска възраст, какво не трябва да причиняваме на децата, така че да не спрат да пият вода или да се страхуват да се къпят? Защото знам, че много често тези фобии се получават вкъщи от някакво криворазбрано родителско възпитание (но криворазбрано, защото родителят иска да направи добро). Какво не трябва да правим с едно малко дете?

Доц. Маргарита Бакрачева: Може би, общото правило е децата да не бъдат карани на сила да се мият определено време или да пият точно количество вода. Най-подходящо и успокоително за детето е да вижда примера вкъщи. Щом майката и бащата обичат да пият вода и да се къпят, това се възприема от детето като положително послание. Що се отнася до фобиите – голяма част от децата, без никаква причина, дори и без родителска намеса или без да са имали някакъв инцидент, отказват в продължение на една или две седмици да се къпят например в морето или да влизат в банята.

Въпрос: А откъде идват фобиите? Защото, например, за бебетата водата е естествена среда (в утробата те са във вода). Защо след това се появява този страх от водата?

Доц. Маргарита Бакрачева: Ако децата отказват да се къпят или да пият вода за определен период от време – една или две седмици,  то тогава е нещо нормално. Отказът е част от развитието. Децата пробват, експериментират, за да видят кое става, кое не става. В този случай не говорим за страх или фобия. Ако обаче периодът, в който детето отказва да пие вода или да се къпе, е по-дълъг, тогава вече говорим за страх или фобия. В този случай се търсят причините за появата на страха и отстраняването им.

Въпрос: Чувала съм, че съществува терапия, при която хората трябва да си представят водата във форма и да си изберат съд. Изборът на съд или форма, дава ли някаква информация за психиката на конкретния човек?

Доц. Маргарита Бакрачева: Съдът е материален обект, който може да бъде пипнат, да бъде усетен, което е по-полезното според мен. Самата аз се чувствам много по-добре, когато работя с конкретни данни, мога да пипна нещата, да ги подредя. Именно това е и функцията на съда. Човек може да реализира своите желания, своята вяра и няма значение каква е формата на съда. Важно е той да бъде познат, обичан, за да може да се докосне. Чрез него, от една страна, може да се прати послание какво човек иска да получи, а от друга – с докосването, човекът да се почувства наистина сигурен в целия хаос и обща несигурност. Тоест, съдът с водата се превръща в материално измерение на вярата.

Въпрос: Това означава ли, че има разлика в това в какъв съд обичам да пия вода? Може ли да се направи профил на човек по това дали той обича да пие вода в бутилка, стъклена или чаена чаша?

Доц. Маргарита Бакрачева: Пълен профил не може да се направи, но може да се направят някакви изводи. Например, ако човек винаги пие вода от бутилка, то това може да се възприеме и като форма на протест, на несъгласие, липса на конформизъм и желание за себедоказване. Но иначе няма нищо лошо човек да има любима чаша и да вярва, че водата изпита от нея, ще има по-добър ефект.

Въпрос: Утре е Еньовден. Този празник е свързан с водата. Както и другите ритуали – религиозни или шамански – вероятно и той има някаква основа. Утре, на Еньовден, за да сме здрави, трябва да отидем преди изгрев слънце и да се изтъркаляме в росата, която също е вода. Колко истина има в това вярване?

Доц. Маргарита Бакрачева: Всички традиции и поверия имат своите корени в далечното минало. Те представляват едно послание, което се предава на ниво колективно несъзнателно през поколенията. Коренът му е в чисто физическото обяснение и чисто физическата потребност от вода, която има кожата. Същото значение имат и ритуалите с пречистване с вода, преминаване през вода. Всяко нещо, което има голямо значение се превръща в символ именно, защото то е важно за нашия организъм. То помага на организма да бъде едно цяло, да се чувства добре, да бъде здрав, да е зареден с енергия. Със сигурност и Еньовден, който неслучайно се празнува в топло време, е свързан с водата и нейната сила.

Въпрос: Вчера прочетох много интересна статия, свързана с думите на Пилат Понтийски и с цялата християнска религия за пречистване с вода. В нея се казваше, че докато си мием ръцете, за да сме чисти, трябва да си казваме: „Искам миенето на ръце да ме направи по-чист, да измие лошите ми мисли, да измие страховете ми”. Подобен тип авторефлексия, самовнушение, работи ли?

Доц. Маргарита Бакрачева: Всяко самовнушение работи. Техниките на автосугестия са много полезни. Много е хубаво сутрин, за да се заредим с положителна енергия, да застанем пред огледалото и да си кажем – „Изглеждаш супер днес, чака те един хубав ден”. Друг полезен трик за сваляне на натрупаното през деня напрежение е, да подсилим силата на водата с една позитивна мисъл, докато си мием ръцете. Всъщност всички възможни средства, които ни предоставя средата около нас, трябва да бъдат използвани, за да се заредим с енергия. Тъй като живеем в едно напрегнато време и нещата около нас са прекалено несигурни, така че всяка сигурност, която можем да си дадем и сами, трябва да се използва, за да се чувстваме добре.

Въпрос: Тоест, всички неща, за които говорим до момента, не са само мистицизъм. Има и психология в тях, така ли?

Доц. Маргарита Бакрачева: Едно време, когато не е имало психология, хората така или иначе са изпълнявали тези ритуали, така че – да, самовнушението работи. Водата е била домашният психолог, както казахме и преди малко.

Въпрос: Има хора, които не пият вода. Моята майка е такъв човек – тя казва, че не обича вода и отказва да пие. Но това се отразява и на здравето й. Тя има проблеми с теглото и с отделителната система. Когато отиде на лекар, той й казва да пие вода, но тя отговаря че не обича. Как може човек да се научи да пие вода и да обича да пие вода?

Доц. Маргарита Бакрачева: Наистина, за да има ефект и да се пие вода, но не насила, единственият път е да се накара човек да обича водата и да му е приятно да я пие. Това се отнася и за всичко, което правим ние, хората. Ако нещо не ни е приятно, не го правим или го правим с нежелание. Обратно, ако ни е приятно – тогава не е необходимо някой да ни припомня да направим това или онова.

Въпрос: Чувала съм, че всеки навик се променя за 30 дни. Ако през тях правиш насила нещо, след това започваш да свикваш.

Доц. Маргарита Бакрачева: Да, така е. Но аз съм привърженик на това да правим нещата от самото начало с желание. Както се казва, ако успее нещо да ни „зариби” от самото начало, то правенето му след това ще е много по-лесно. Добър начин е и да си представим наградите, които ще получим от правенето на нещо. Например, да визуализираме, че на следващия ден ще се събудим 5 % по-бодри, ако сега изпием две чаши вода. Това, което правим ще има по-бърз и по-траен ефект, ако си даваме награди за него и го правим с желание. Същевременно е добре да се събуди и връзката с вътрешния глас, да се събуди сетивността, за да се замислим дали като пием вода, наистина тя няма различен вкус, дали не ни е приятно, че пием вода. По-добре е в ежедневието си да се опитваме да избягваме правенето на нещата механично, за да не губим момента с тук и сега. Защото това ни е връзката с природата и вселената.

Въпрос: Ако водата е заредена положително, колко време трае това зареждане?

Доц. Маргарита Бакрачева: На този въпрос не бих могла да отговоря, защото това е въпрос по-скоро в компетенциите на физиката. Но е важно ние да вярваме, че водата продължава да е заредена. Ако искате, можете да приемете, че положителният заряд на водата трае един месец или друго време. Важното е да знаете за себе си, че водата е заредена.

Въпрос: Питам, защото познавам хора, които си купуват светена вода и я държат в хладилника и ако имат нужда, я ползват при определени ситуации. И затова питам дали има някаква обща продължителност.

Доц. Маргарита Бакрачева: Да, аз имах предвид, че не мога чисто физически да кажа колко е трайността на заряда. Но щом е заредена и осветена в нашето съзнание, то тя действа безотказно.

Виктория Стойчева: Аз мога да отговоря. Във Водния съвет членува биофизик, но днес не успя да се включи в дискусията. Според него, силата на заредената вода трае от 3 до 5 дни. Доколко това е вярно, не мога да кажа. Но въпросът е, че ако сами заредим водата, няма определен срок, в който е трайна – може да я изпием веднага, а може и да я оставим за по-късно.

Видео от лекцията на доц. д-р Маргарита Бакрачева за водата и психологията, можете да гледате тук.

Comments are closed.