Водата и йога, прочистване с вода

Written by on 05.07.2011 in Любопитно, Новини - Коментарите са изключени

Още от древността йогите са считали, че всички проблеми са резултат на умствените настройки и на емоциите ни – йога започва да работи оттам, а също и с енергиите в тялото. Йогите са познавали енергийната структура на тялото. Те са правели визуализация, настройка, правели са положително утвърждение. Използват се мантри, които са точно положителните утвърждения, специални звуци, които са били разкрити на йогите в състояние на дълбока медитация. Тези кратки думички, на човек още сутрин му се препоръчва, когато се събуди и дойде в съзнателно състояние, да каже няколко от тях, за да се зареди положително и да може енергийно и физически да бъде положителен и да му въздействат тези вибрации – на ума, на енергийното тяло и от тях към физическото тяло.

Когато съм ходила в Индия, навсякъде се продават едни бутилчици, които имат дръжка или пък е бутилка, овързана с лента. Тя може да се увесва на рамото и човек цял ден да ходи с нея  и да си пие вода. Непрекъснато, всеки индиец има такава бутилка, която е важна, особено през лятото. И всеки индиец пие вода през целия ден. Така че е много важно да пием вода.

Също така, искам да спомена и за енергията между ръцете. Когато ние ги разтъркаме силно, се увеличава праната между дланите и може ръцете да се положат върху тялото, там където имаме заболявания. Много често йогите използваме този метод, за да заредим очите и да ги лекуваме и това се нарича „дланополагане”. Но това може да стане и на всеки един болен орган и всеки един човек може да приложи тази техника. Когато сме релаксирани, когато сме спокойни и отпочинали, разтъркваме хубаво ръцете и можем да правим това дланополагане. Праната се вижда много лесно върху черен фон. От пръстите се виждат струи, силни, бели струи и когато си разместим ръцете си личи как те си взаимодействат. Всеки човек може да се убеди по този начин, че енергията в действителност съществува и може да се види с просто око. Не е нужно да имаме много сложна апаратура, за да докажем съществуването на енергия в тялото.

Темата, за която ще говоря, е прочистване на тялото с вода. В йога това се нарича шанк пракшалана. Има няколко форми на прочистване на храносмилателния тракт с вода. Пълната форма се казва пурна шанка пракшалана и се състои от пиене на толкова много вода, че от нас да излезе бистра вода. Тази техника обаче се прави под ръководството на опитни инструктори. Ние, йогите от Българската йога асоциация, обучаваме хората в курсовете на една средна форма, която е сравнително по-лесна и всеки може да си направи сам вкъщи, стига да му е добре обяснено. По-добре е да бъде под наблюдение, но може и вкъщи да я направи. Аз ще разкажа първо за тази форма.

Какво представлява шанк пракшалана почистването? Първо трябва да подсолим вода до концентрация на физиологичен разтвор. Колкото е солена кръвта, толкова да е солена и водата. Изпива се количество от 600 мл. до 1 л. вода на три пъти – тоест общо около 3 литра. Какво означава да се подсоли до концентрация на физиологичен разтвор? От практична гледна точка, за литър вода вода това са две, равни чаени лъжички. След като се направи разтвора, се изпива това количество вода и се правят 5 упражнения, които спомагат водата да мине бързо надолу. И тъй като тя е солена, не се усвоява, не се абсорбира от тялото и клетките, а минава бързо надолу и изтласква отпадъците и се изхвърля лесно.

Колко пъти се повтарят упражненията? Те се повтарят три пъти. Първо, пиене на вода, после – правене на упражнения, после пак вода, пак упражнения и така, три цикъла. Цялата процедура трае около един час. А след това още около 1-2 часа се ходи до тоалетна и червата се прочистват много добре. При пълната процедура (пурна шанк пракшалана) червата се изчистват като при новородено. Но и този среден вид прочистване също много добре ни изтласква отпадъците. Лекарите, които правят операции, забелязват, че където има гънки на червата, понякога има отпадъци, които стоят с години. Тази силова процедура с вода помага червата да се изчистят много добре. Освен това стимулира храносмилателната система, подпомага тя да работи по-добре, да усвояваме храната по-хубаво и с по-малко храна да се задоволяваме. Тоест, да усвояваме приетите количества по-бързо и да нямаме нужда от повече храна. Отделянето и бъбреците също се почистват, малките песъчинки могат да излязат, кожата се изчиства и общо обмяната се подобрява, кръвта също се пречиства и човек се чувства много лек. След като изпълни тази процедура, човек има чувството, че хвърчи. Толкова лек и свеж е. И не само физически, но и ментално.

Как се процедира по-нататък? След като човек научи тази част, научава и втора процедура, която е промивка на стомаха. Изпива се още около 1 л. или малко над 1 л. вода и тя се изхвърля през устата. Ние го наричаме повръщане, но за йогите не се използва тази дума, за да не се плашат хората. Това изхвърляне на водата е естествен начин. Трябва да бръкнем леко в устата си и водата излиза като фонтан. Това спомага да се извадят стомашни сокове, киселини и да се подобри работата на стомаха. Така че, след като се направи пречистване на червата, се прави почистване и на стомаха. Третата част от пречистването на организма е промивката на носа. Всяка една от процедурите може да се прави отделно. Ако човек не желае, може да не прави първите неща, а само промивка на носа всеки ден. Това също е много добре за прочистване на носа и стимулиране на агия-чакра или това е един важен енергиен център в главата, който отговаря за ума и интуицията.

За какво е полезна промивката на стомаха? Тя е полезна за органите на дишането, тъй като водата излиза със сила, имаме един много голям приток на кръв в областта от пъпа до гърлото и това е с лечебен ефект само по себе си. На хора, които имат астма, които имат белодробни заболявания, които имат подтиснати емоции, които имат буца в гърлото, се препоръчва да правят това прочистване. То въздейства и психически и физически.

Какви упражнения се правят, когато правим промиване? Това са упражнения, които се правят след поемането на водата. Първо се изпива един литър вода и след това се правят упражненията.

А каква трябва да бъде солта, която добавяме във водата – готварска, морска, хималайска. Коя е най-подходяща? Аз лично, го правя с морска, но може и с другите видове.

Цялата лекция на Гергана Захариева за водата, йогата и прочистването с вода, можете да видите във видеото:

Comments are closed.