Водата и йога, прочистване с вода. Демонстрация на Шанк пракшалана – shank prakshalana

Written by on 05.07.2011 in Новини - Коментарите са изключени

Позите

Прочистването се прави сутрин и на гладно. Изпива се първата доза вода и се правят упражненията. Всяко упражнение се прави по 8 пъти. След това – втората доза вода и нов цикъл упражнения, след това третата доза и третият цикъл. Задължително направете трите цикъла, дори прочистването да подейства междувременно.

 

Упражнение 1 – Първото упражнение или асана се казва Палмово дърво(Tadasana). Хващаме ръцете на главата, краката са разтворени на нивото на раменете, повдигаме се на пръсти и отпускаме. Вдишването е при повдигане нагоре, издишването при отпускане.

Упражненията задължително трябва да се изпълнят в определения ред, както ги показвам, за да могат да отворят един след друг сфинктерите в червата.

Упражнение 2 Клатещо се дърво (Triyak tadasana). Отново хващаме ръцете над главата и  без да отлепяме краката от пода, правим бавни наклони в ляво и дясно. Упражненията се изпълняват първо на лявата посока, защото физиологично така трябва да бъде. Издишването е при наклона, вдишването при изправяне. Ляво-изправяне-дясно се брои за един цикъл. Упражнението е много лесно и всеки може да го направи.

Упражнение 3 – Усукване от изправено положение (Katichakrasana). Това упражнение също е много лесно. Вдишваме с ръце встрани и издишваме като усукваме тялото си първо вляво, а после вдясно. Едната ръка обхваща кръста, а другата отива на рамото. Двете завъртания се броят за един цикъл, повтарят се 8 пъти.

Упражнение 4 – Усукваща кобра (Triyak Bhujangasana). Следващото упражнение е малко по-трудно, но не е прекалено невъзможно за хората. Лягаме с лице към пода, дланите се поставят също на пода до гърдите и под нивото на раменете. Повдигаме торса като вдишваме, без да отлепяме краката и усукваме тялото встрани като издишваме – първо вляво, а след това в дясно. При завъртането напред, вдишваме. Спираме между усукванията в двете посоки. След като се завъртим, лягаме с чело на земята и си почиваме за малко и след това отново повтаряме усукванията. Цикълът включва ляво-напред-дясно и се повтаря 8 пъти.

Упражнение 5 – Усукване в клекнало положение(Udarakarsasana)

Клякаме с разтворени крака, първо левият крак отива надолу, а десния бутаме настрани. Тялото се усуква леко назад и главата също гледа назад. След това се сменя крака и се повтаря същото упражнение само че вдясно.

Вариант на упражнение 5Усукване от легнало положение (Jathara Parivartanasana)

Хора, които са по-пълни или по-възрастни просто лягат на земята и се усукват настрани. Краката са свити в коленете към корема, ръцете са поставени зад главата и тялото се усуква първо вляво и след това в дясно. Издишването е при извивката настрани. Главата винаги е в противоположната на краката страна.

Ето това са петте прости упражнение за промивка. Приложих ги и на моята майка, която беше над 70 години, защото имаше начало на диабет. Тя направи промивката и упражненията 40 дни подред и намали страшно дозите инсулин.

Тези упражнения се правят три пъти едно след друго. Пие се вода, после се правят упражненията по 8 пъти, после пак се пие вода – до 3 пъти.

 

Промивка на носа Съдът, с който се прави промивка на носа, се казва „Нети лота”. Практиката за прочистване на носа се казва „Нети”, а „лота” се казва съдчето. Чучурчето на този съд е голямо, но тясно, за да може да се образува налягане вътре и водата със сила да се изтласка по него. Целта е да налеем водата в едната ноздра и тя да изтече през другата. И след това правим обратното. По време на процедурата се диша през устата, която задължително е отворена. Нищо сложно няма, всеки може да направи това промиване.

От къде изтича водата? Между ноздрите има отвор. Много хора, когато преподавам, ми казват „Ама как е възможно, като ми влезе водата в носа, къде ще излезе. Ще ми отиде в ухото, ще ми отиде в гърлото”, чудят се какво ще се случи. Но процедурата е лесна. След промивката носа се подсушава, като се навеждаме и духаме през едната ноздра, през другата, докато вече престане да излиза вода от него.

Колко често може да се прави процедурата с почистването на носа? Може да се прави ежедневно. Пропорцията е половин литър вода, една равна чаена лъжичка морска сол, за предпочитане. Истината е, че когато устата, по време на промивката, е отворена, няма опасност от задавяне.

Как правилно да се изпълнява прочистването на носа? Наклонът на тялото трябва да е 45 градуса и главата трябва да е леко настрани. Ако обърнем главата много надолу, водата наистина ще отиде в ухото. Но дори и да отиде в ухото, няма нищо лошо да стане. Въпросът е да не се задавим. Защото когато плуваме в морето, водата минава от същите места. Няма нищо страшно.

Как помага промивката на носа? С нея се лекуваме от хрема, от синузит, от алергия. Аз имам ученици, които са си помогнали много. В момента, в който почуствате, че имате нещо в носа, нещо ви гъделичка от вътре – бацилите са вътре, правите промивката. Тя се прави също, ако сте ходили на място, където има много болни – кашлящи и кихащи, ако сте били на прашно място, промивката веднага може да се изпълни. Ако имате хрема, промивката се прави 2-3 пъти на ден или сутрин, когато сме здрави просто за профилактика.

Йогите се лекуват и поддържат с естествените природни средства – със звука, със светлината, с водата, с въздуха.

Упражненията можете да изгледате тук:

Comments are closed.