Водата и йога, прочистване с вода – въпроси и отговори

Written by on 05.07.2011 in Любопитно, Новини - Коментарите са изключени

Въпрос: По повод подсоляването на водата – не е вкусно да се пие подсолената вода, нали?

Гергана Захариева: Какво значи вкусно? Как ядем подсолена храна – подсолено ястие, подсолена супа. Водата за прочистване трябва да е толкова солена, колкото и това, което ядем. И кръвта ни е толкова солена.

Въпрос: Има ли противопоказания на това прочистване?

Гергана Захариева: Има и противопоказания, но аз не се впускам много подробно за тях. Всеки един обаче, ако реши да прави прочистване, трябва да се консултира с йога учител. Например, когато има язва, естествено, че не трябва да се прави промивка на стомаха. Който има остър гастрит, колит, не бива да прави промивка на червата. Който има кръвотечение от носа, не бива да прави „нети” (промивка на носа). Но, ако човек реши, хубаво е да се направи.

Въпрос: Задължително ли се правят упражненията, за да излезе тази вода? Задържането на солена вода вътре в организма не е много добре.

Гергана Захариева: Да, трябва да се направят упражненията, практиката си е такава. И след това 1-2 часа водата продължава да излиза. Това, както йога учителите казват е „Да не измиваме тенджерата само отвън, но и отвътре”.

Въпрос: Колко често трябва да мие „тенджерата” отвътре?

Гергана Захариева: Отначало се прави всяка седмица. Освен това, има значение каква доша е човекът, според аюрведа. Ако сте кафа доша, трябва да се прави по-често, ако сте вата доша е по-рядко. Човек трябва да се опознае, да се консултира, ако го прави с учителя си или да речем друг специалист. Аз съм го правила много години всяка седмица, след това вече го разредих, защото смятам, че нямам нужда. Но може да се прави всяка седмица, на две седмици, на три.

Въпрос: На какъв времеви интервал се прави приема на вода? Изпиваме първата вода, след това правим упражнения и след колко време можем да изпием следващата вода?

Гергана Захариева: За стомаха веднага. За червата – също. Прави се едно след друго. Изпива се водата, правят се упражненията, после пак вода, упражнения, вода, упражнения. Не чакаме нито 5 минути, нито половин час. Просто ви трябва една тенджера с около 2-3 литра вода и още един литър допълнително за прочистване на стомаха. Като се приготви, като се затопли водата (тя трябва да е топличка), се слага и солта, опитва се и след това може да се пие.

Въпрос: Има ли значение каква сол използваме – дали е обикновена, дали е морска, дали е друг вид, защото всяко едно нещо по-хубаво. Хималайската сол е по-добра от морската сол – тя има всички възможни природни микроелементи и затова активно се консумира.

Гергана Захариева: Не е описано нещо много специфично в литературата. Аз предпочитам морска сол

Въпрос: А водата задължително ли трябва да бъде със сол?

Гергана Захариева: Да, за да се постигне прочистващия ефект. При пиенето на вода със сол, тя не се усвоява и ефектът на изтласкването надолу по червата се активира. Защото солта блокира другите процеси на усвояване.

Имам много ученици, които са най-различни трудови хора и всеки от тях се храни различно – някои по-солено, други – по-безсолно. Има значение и това. Ако човек по принцип яде по-малко сол, тогава естествено във водата добавя по-малко сол.

Въпрос: От къде може да се купи канче за прочистване на носа?

Гергана Захариева: Такова канче се продава в екзотеричните книжарници. Казва се „нети лота”. Направено е от керамика и се ползва при йогите. Моето е пластмасово и ги го нося в чантата.

Въпрос: Може ли процедурата да се прави и с обикновено чайниче?

Гергана Захариева: Може, стига да се намери такова, което да е с подходящ за ноздрите отвор.

Въпрос: Може ли тази процедура да се направи на малко дете?

Гергана Захариева: Може, да. Сега лекарите предписват вода, тя се продава в аптеките, която се добива от 20 км. в морето. Тя е същата. Впръсква се в носа и се прави същата процедура.

Въпрос: Коментирахме, че за да има ефект тази процедура, човекът трябва да е добре хидратиран преди това, за да може наистина да изхвърли водата, а не да я усвоява.

Коментар на доц. Маринова: Да, ако няма и от двете страни на клетъчната мембрана еднакво вътрешно налягане, този ефект няма да се получи. По тази причина организмът не трябва да е дехидратиран, за да може да се получи очистващия ефект. Иначе или солта или течността ще се усвои от това, което поемаме.

Кога се прави процедурата?

Гергана Захариева: Прави се процедурата сутрин рано, никакво кафе, никакви други неща не се поемат. Директно се пие солената вода.

Отговорите на Гергана Захариева можете да гледате и тук:

Comments are closed.