Водата ни прави красиви

Written by on 01.07.2011 in Любопитно, Новини - Коментарите са изключени

Няма да се спирам на функцията на детоксикацията на организма с вода, тази тема бе много добре представена от проф. Байкова. Ще се спра основно на хидратацията и въпроса за това какво е хидратация и дехидратация на кожата. Да  кажа няколко думи за стареенето на кожата. Стареенето на кожата и стареенето на организма се дължи на два процеса – генетичен и механичен (стареене под действието на външни фактори). Всички знаем, че ако сме на една възраст, изглеждаме горе-долу еднакво, а генетичното стареене настъпва с напредването на годините. Другият процес е стареенето под действие на външните фактори, което напоследък е все по-застъпено и основно. Единият главен фактор е слънцето и тук говорим за фотостареене, което се появява под действието на слънчевите лъчи. Другият е водата. Външните фактори включват и студения въздух, токсичните вещества от околната среда, храната, начинът ни на живот.

Каква е ролята на водата? С една дума – огромна, защото организмът е 70 до 80 % вода. Ние сме почти като краставицата. Около 20 % от водата в организма се намира в кожата. Тя е най-големият наш орган, изложена е най-много на влиянията на околната среда и съответно под тяхно действие, губи най-много вода. Особено това важи в топлите дни, когато изпотяването е по-обилно.

Как изглежда една дехидратирана кожа? Всички сме виждали млади жени, които имат суха на вид  кожа – една кожа, която не е еластична, независимо от техните години. Това са най-често жени, които пушат или пият прекалено много, които водят доста активен, нездравословен начин на живот, не приемат достатъчно вода и не се хранят правилно. Отговорът на целия този наш начин на живот се вижда в кожата, която, както казах, е най-големият наш орган. Дехидратацията, най-често се появява и под действието на сухия въздух,  от пребиването на климатици. Така че дехидратираната кожа, ако я погледнем и анатомично, в нейните два основни слоя – епидермис и дерма, е променена. Епидермисът е доста намалял, доста сух, горния слой е залющен, а дермата е свита. Защо е свита? Защото в нея няма достатъчно вода, която се съдържа в междуклетъчното пространство.

Дехидратирана може да бъде всеки тип кожа. Кожата е три типа – суха, нормална и мазна. Как изглежда една суха дехидратирана кожа? Тя е много залющена, в нея, на повърхността няма никаква влага, както се вижда от дерматолозите. Обикновено тази кожа е и зачервена. Нормалната кожа също може да бъде дехидратирана. Една нормална дехидратирана кожа изглежда пак леко залющена, липсва й тургор и еластичност. Мазната кожа, която е най-често тийнейджърската, също може да бъде дехидратирана, въпреки мазнините в нея. Най-често дехидратацията се получава от използването на продукти, които премахват и влагата, освен мазнините. Обикновено, това са продукти за почистване и използването на неправилни измивни средства. В зависимост типа кожа, трябва да се използват и различен тип измивни средства. При използване на такива с повече алкохол, една мазна кожа или кожа с акне, също може да бъде дехидратирана. Така че и трите вида кожа имат нужда от хидратация.

Какво правим, за да хидратираме нашата кожа? Единият начин е вътрешният –  с приема на вода. Приемът на вода не трябва да бъде по-малко от литър, литър и половина, а в топлите и горещи дни – да достига до 2,5 л. Ако спазваме някакви детоксикиращи диети или диети, редуциращи нашето тегло, задължително трябва да бъде 3 л. вода. Това не е напълно достатъчно, защото пиенето на вода не води до пълна хидратация на кожата. Тя е фактор и условие, но за да имаме една свежа кожа, ние трябва да имаме и добро здраве. Кожата, при всички вътрешни заболявания носи обикновено техните белези. Така че ние, дерматолозите, когато при нас влиза пациент, за съжаление често откриваме доста заболявания на вътрешните органи по техните знаци върху кожата. Можем да открием и знаците на дехидратирания организъм.

Другият начин е правилното използване на различни козметични продукти, които да ни предпазят от дехидратация. И те са според различните типове кожа. Една нормална кожа трябва да се хидратира с продукти, които са подходящи за нея. Това са най-често хидратиращи кремове за младата кожа, а за по-възрастната са кремове, които са обогатени, най-често с хиалуронова киселина, която да задържа и да запазва този защитен слой. Най-често водно-липидната бариера е необходимо да бъде предпазена с такива продукти.

При една суха кожа, тези средства от по-леки минават в по-мазни, по-обогатени и с повече мазнини, особено през зимния период. Силният вятър в планината, както и вятърът по морето са факторите, които най-бързо водят до дехидратация. Тогава, независимо от изпотяването, изпаряването е много по-бързо. Ние трябва задължително да използваме – през лятото – слънцезащитен крем, а през зимата – слънцезащитен крем, заедно с продукт, който да е хидратирал и омазнил сухата кожа.

Какво да правят тийнейджърите? Те също трябва да използват козметични средства, които запазват кожата, премахват излишния себум от нея, но в същото време я предпазват и не я дехидратират. Не трябва да се мият с алкохол или алкохолни разтвори. Почистването със спирт е остарял метод, но и досега има жени или млади момичета, които влизайки в кабинета казват, че се лекуват със спиртни разтвори. Това наистина не бива. Днес на пазара има достатъчно средства, по-голямата част от тях са водни разтвори, но те имат чудесни възможности да премахват горния слой на кожата, да го почистват без да увреждат и да я дехидратират. Затова за тийнейджърите има специални, ние ги наричаме, мицеларни води. Те съдържат мицели – това са частици, които почистват и в същото време хидратират кожата. И така, трите типа кожа имат различни нужди от различни продукти, но и трите типа кожа имат нужда от достатъчно хидратиране.

Друго, което можем да използваме като външна хидратация е богатството на термалните води. Термалните води извират и се добиват от голяма дълбочина. Много от тях имат висока температура и се бутилират веднага като спрейове, с които се пръскаме. С тези води ние можем да почистваме и да хидратираме кожата, за да не изсъхва дълго време. Тъй като част от водите са богати на минерали, е необходимо да бъде поставен емулиент или крем. Той предпазва кожата, но не пречи на хидратацията при пръскането с вода. Това е както, когато вземаме душ. Ако вземем душ и веднага след това изследваме кожата, тя е 5 пъти по-хидратирана, отколкото след няколко часа. Затова, ако ние веднага след душ, поставим един хидратиращ продукт, той ще запази поне няколко часа кожата от дехидратация.

Защо са необходими почистващи разтвори? Защото ние всички живеем в големите градове, които са страшно замърсени. Тежките метали имат способността да се отлагат по нашата кожа. Тя е най-откритият орган и затова е необходимо задължително всички типове кожа да бъдат почистени веднага след като се приберем вкъщи или по възможност, когато можем да свалим грима. Младите хора сега обикновено използват доста тежък грим, затова и проблемната кожа при тях е по-голяма и повече. Ние като че ли сме научени, макар не всички, да използваме обикновени кремове и сапуни, и смятаме, че е достатъчно да си измием лицето. Почистването и свалянето на горния слой на кожата е един от факторите, който води до хидратация, защото премахваме мъртвия слой клетки. Горният слой на епидермиса е роговият слой, той е слой от мъртви клетки. Този слой обикновено се обновява за 24 дни. Но когато живеем в една замърсена среда, този слой е по-голям и, ако ние не сме го премахвали редовно, кожата изглежда суха и състарена. Затова почистването е основната грижа за всяка една кожа. Всеки от нас, като се прибере вкъщи, трябва да направи първо това.

Ако нямаме термална вода, много от пациентите питат какво да правим. Когато се напръскаме с една термална бутилирана вода, ние хидратираме кожата. Много хора казват, че това е скъпо. Не забравяйте – голяма част от термалните води имат почти същите свойства, както и минералната вода. Затова, можем да използваме и минерална вода за пръскане или обливане на лицето. Има много прости методи и начини да хидратираме кожата. Като, естествено, сме спазвали през деня и правилото да пием вода на няколко часа, за да достигне до 1-1,5 л.

За какво се използват още водите, освен термалните води и почистващите води? Водата много се използва и за терапия, а най-често се прилага солената вода. Много от кожните заболявания изискват лечение именно с нея. Това са предимно псориазисът и различни типове екземи. Псориазисът се повлиява най-добре на море, затова ние наричаме това лечение таласотерапия. Солената вода е богата на много минерали, на натриев хлорид. Тя има чудесно противовъзпалително свойство, така че почти всички кожни проблеми минават, когато правим достатъчно солени бани. Пак, след тези бани – на море, трябва да използваме и хидратиращи продукти. На пазара вече има много. Важно е да ги нанасяме през няколко часа. Българските продукти също са много хубави и не са скъпи. Независимо, че на пазара има различни, ако ние използваме един лосион дори на „Българска роза” или на „Рефан”, те са също толкова хидратиращи, колкото и всички френски продукти.

Нанасяйте няколко пъти слънчезащитния крем (при светли хора), а при прекалено излагане, трябва да се нанася и хидратиращ продукт. Също след слънчевите бани, вечерта трябва да се нанася хидратиращ продукт на цялото тяло. Това е задължително.

С възрастта кожата става все по-суха под действието на различни хормонални фактори, настъпва все повече и повече изсушаване и грижата за хидратацията на кожата е по-голяма. Тогава се използват много обогатени продукти, използват се по-често, използват се различни. За кожата на лицето трябва да употребяваме и продукти, които довеждат не само до запазване, но и до образуване на вода в кожните гънки – бръчките. Можем да използваме продукти на базата на хиалуронова киселина. Доказано е, че един милиграм хиалуронова киселина води до абсорбирането на 500 мл. вода. Дали да я инжектираме или да бъде съставка в някои от кремовете, тя води до добра хидратация.

Целият текст на презентацията на д-р Катя Паскова, можете да видите във видеото:

Comments are closed.