Водата ни прави красиви – въпроси и отговори

Written by on 01.07.2011 in Любопитно, Новини - Коментарите са изключени

Въпрос: Има много микроелементи и минерали, които също са много полезни за кожата – да речем желязо, цинк. Някои минерални води ги съдържат и в този смисъл, добре ли е да пием минерални води за цялостното здраве на кожата, за да си набавим тези микроелементи? И дали някои от тях са толкова важни, колкото пише в добавките, които пием.

Д-р Катя Паскова: Цинкът и селенът са много необходими за организма. Особено цинк и селен се губят по време на стрес, по време на активна физическа и умствена дейност. Ние ги губим и имаме повече нужди от тях, защото те участват в обмяната и са необходими във функцията на мускулните и на нервните клетки. Тогава трябва да приемаме повече води, които са богати на цинк и селен. Ако в деня пием повече кафета, на всяка една чаша кафе, трябва да изпием две чаши вода, за да ограничим дехидратиращата функция на кафето. Защото всички ние знаем как се увеличава диурезата след приема на кафе. Ако ние дехидратираме кожата с прием на повече кафе, а не приемаме достатъчно вода, отново ще вкараме организма в дехидратация и ще имаме повяхнало лице. Така че за кожата е много важен приемът на вода. За мен лично, това е основно, защото за да изглежда кожата свежа, тя наистина трябва да е хидратирана.

Въпрос: Практичен въпрос. Стана дума за горещата вода. Според Петър Димков, освен да отворим отвън порите, трябва да ги отворим и отвътре, той казва: пийте примерно 3 чаши гореща вода, за да се изпотите. Това вярно ли е?

Д-р Катя Паскова: Да, това е вярно. Затова топлата вода, когато е под формата на пара, ние използваме, за да отворим порите. Това са и най-старите методи, които са различните сауни и начини на изпотяване. Тогава, отваряйки порите, кожата диша, тя изхвърля токсичните продукти, голяма част от които са в самото пространство на порите и в същото време ние имаме нужда да пием вода, защото пиенето на топла вода активира метаболизма.

Въпрос: Значи, излиза, че отивайки на сауна или правейки парна баня, ние не трябва да пием студена вода. Защото повечето хора това правят. Трябва да се пие топла, така ли е?

Д-р Катя Паскова: Да, трябва да се пие топла вода. Или поне вода, която е в температурата, която е в пространството, в стаята. Най-често обикновено – 20-25 градуса е в помещенията около сауните. Така че ние трябва да пием вода, но преди сауна. Задължително се пие поне час преди сауна. А, ако искаме да не възстановим теглото си веднага и да го запазим, трябва час до час и половина след това да не приемаме вода. Така че водата трябва да бъде на порции, но не, както каза и проф. Байкова, да изпием наведнъж едно голямо количество вода и по този начин да затормозим бъбречната функция. А да пием по малко количество, но предварително и то поне на стайна температура. Студената вода, наистина много често предизвиква и заболявания на гърлото. Ние знаем повечето от децата са без сливици, защото студеното изведнъж води до стрес. Първоначално до локален стрес, който води от друга страна до активиране на възпалителните процеси наоколо и така получаваме бързо един фарингит. Не бива организмът да бъде под стрес, защото всеки един стрес повлиява тялото, повлиява и нашата кожа.

Въпрос: Много препоръчват контрастни душове, като стана дума за стрес на организма, врял и след това студен душ.

Д-р Катя Паскова: Да, това е една друга терапия. Това са така наречените шведски бани. Защо се използват те? Те се използват именно за стимулация на кръвооросяването в кожата и най-често крайните окончания на ръце и крака, нос. Нарича се фитнес на кръвоносните съдове. Много е полезен, защото в кръвоносната система изведнъж настъпва едно свиване и отново разширяване. Тогава и отпадните продукти също преминават, увеличава се пермабилитета в клетката, активират се метаболитните процеси и особено при хора, които имат съдови заболявания, това е задължително. Също и за хора с алергии. Те трябва да използват през зимата особено този тип бани. Баните са важни и за хората с марморирани пръсти и за пушачите, тъй като при тях също крайните окончания на ръцете и краката са по-студени и именно тези шведски вани са много полезни и понякога са много по-добри за терапия, отколкото приема на медикаменти. Има една тенденция за ограничаване на медикаментите и за увеличаване на приема на повече естествени продукти. Ние всички се стараем да живеем био, макар че е много трудно, но трябва да се опитаме, защото ако се загледаме наоколо, ще видим, че хората, които са живяли в онова време, в което не е било толкова увредена околната среда, които са приемали и яли прости, естествени продукти (без консерванти). Те са много по-здрави и изглеждат много по-добре, отколкото ние, които сме подложени на един непрекъснат стрес, не се храним правилно (за мен, това е основното), не приемаме достатъчно вода. И забързани в деня се сещаме, че имаме проблемна кожа или проблем в организма, тогава когато го получим. А превенцията е много важна.  Друго, за което е полезна водата за нашето тяло, това е именно наднорменото тегло и целулита. Днес е доказано, че 100 % от всички жени имат целулит. Какво значи 100 %? Ще кажа защо е такъв процентът. 80 % от жените имат, а 20 % смятат, че имат целулит. Но с този начин на живот, с обездвижването, с хормоналния дисбаланс, който настъпва, наистина една голяма част, при нас, от младите хора имат целулит.

Въпрос: Целулитът бори ли се с вода? Защото много се спори. Доста дерматолози казват, че това става само със специална терапия. Диетите и водата, начинът на хранене не зависят и не влияят на целулита, ако вече е добит.

Д-р Катя Паскова: Всъщност, целулитът е няколко фази – до 4-та фаза се стига. Първоначално, първата фаза на целулита не се вижда. Само, когато се стисне, виждаме една портокалова кожа. Втората фаза е, когато имаме видимо (целулит). При третата фаза – и в легнало и в седящо положение се вижда този тип портокалова кожа. Четвъртата фаза е т.нар. твърд целулит, който обхваща и околните лобчета и се изгражда съединителна тъкан около тях. Тогава е невъзможно той да бъде преборен. Но какво е целулитът? Около мастните клетки се задържа вода, но това не значи, че ние трябва да спрем да пием вода. Не, дори и при депозния целулит, при който много често задържаме течности, но има друг фактор, който води до задържане на течности, ние трябва да пием вода, но трябва да променим и хранителния си режим. Трябва да се движим, защото, за да извеждаме тази вода от организма, която не е необходима, разбира се и да правим някакви процедури. Но хранителният режим, заедно с двигателния е в основата на правилния начин и борбата с целулита. Но не трябва да стигаме до 2-3 фаза, още при първата поява трябва да вземем мерки. Днес се смята също, че и обогатената  с хормони храна, също е фактор, който води до активация на целулита и този тип депозна кожа, която повечето млади хора, ако се загледаме, я имат. Почти всички имат стрии и наднормено тегло. Наличието на целулит не зависи толкова от килограмите. Даже и слабите имат целулит – той не се определя винаги от наднорменото тегло. Така че и много слаби хора, ако нямат двигателен режим, ако имат склонност да задържат течности, също имат целулит. Но това не значи, че трябва да спрем да пием вода. Напротив, водата е тази, която ще активира метаболизма. Но вода, а не кока-кола или газирани или подсладени течности. Именно те или течностите с консерванти водят до други процеси в организма.

Въпрос: Влияят ли се капилярите от контрастните душове?

Д-р Катя Паскова: Да, влияят се, не трябва да бъде много топла или много студена вода, трябва да бъде средна. Тъй като много топлата вода води до повече разширяване. Но обикновено третирането и терапията на капилярите зависи от много неща. Най-често по лицето, предполагам за него е въпросът, е необходимо да бъдат по някакъв начин свити и това го правим вече с лазерни процедури, които водят до трайно свиване. Капилярите най-често се дължат на розацеята. Това е едно заболяване на нашия век, чийто патогенетичен механизъм още не е изяснен напълно. Въпреки това, това е заболяване на нашето време, свързано също с неправилния начин на живот, с неправилната храна и вредното действие на околната среда. Така че при разширени капиляри също трябва да пием вода, но трябва да правим и други процедури и трябва да се предпазваме от слънце. Най-често то активира розацеята.

Въпрос: Има нови козметични препарати, които съдържат т.нар. аквапурини. Това е ново откритие, за което е получена Нобелова награда. Те са вид протеини, които задържат водата в клетките, по-специфични са за кожните клетки. Значи, ако не искаме външно да употребяваме такива продукти или пък употребяваме, все пак какви са веществата, които подпомагат запълването на тези водни каналчета в кожата. В смисъл, какво трябва да ядем? И пиенето на вода, подпомага ли задържането на вода в кожата.

Д-р Катя Паскова: Да, пиенето на вода подпомага задържането в кожата. Ние, я предпазваме с тези аквапурини, които се съдържат в някои нови кремове, а те запазват хидратацията. Тъй като водата, преминавайки в кожата, може бързо да бъде изпарена, ако ние предпазваме кожата и задържаме именно в този слой водата, тогава тя изглежда хидратирана. Така че приемът на вода също е задължителен и в този случай. Задължително е вътрешно и външно да хидратираме кожата.

Въпрос: Твърдят, че тъмните кръгове около очите и торбичките се дължат на дехидратация. Има ли нещо вярно?

Д-р Катя Паскова: Дехидратираната кожа е суха, зачервена и по-скоро при нея се появяват фини бръчки около очите. Причина за това са дехидратацията и мимическата мускулатура. Но торбичките под очите, от една страна могат да бъдат хабипални. Те се появяват при определен тип хора, които в много ранна възраст образуват и задържат течности. Под торбичките има една мастна тъкан, която именно задържа течностите. Затова хора, които имат склонност да правят торбички, макар и в млада възраст, трябва вечер късно да не приемат вода и най-вече солени храни, защото намаления прием на сол, води до намаляване и на торбичките. Грешно е хората, предразположени към торбички, да спрат да пият вода. Не трябва да се спре пиенето на вода, а трябва да се намалят солите, които приемаме. Смята се, че е достатъчно количеството на соли, ако приемаме достатъчно плодове и зеленчуци. Така че приемът на плодове и зеленчуци, замества приема на соли. Ако ядем варени картофи, си вземаме толкова калий, колкото ни е необходимо и не е необходим допълнителен прием. Приемът на повече храни с растителен произход (вегетариански храни) за хора, които имат склонност към образуване на торбички е много полезен.

Много е важно добре и правилно да поддържаме кожата си, защото днес, за да имаме добра работа, трябва и да изглеждаме добре. Затова и в цял свят има една тенденция и прогресия в естетичните процедури. Не говоря за крайности, но един добър външен вид означава и това как се грижим за кожата си. От това идва добрия външен вид – не е необходимо да правим някакви пластични корекции, ако те не са жизнено необходими. Само правилното поддържане ще ни прави здрави и красиви, така че всички ние трябва да мислим в тази посока.

Цялата лекция на д-р Катя Паскова можете да видите тук.

Comments are closed.