Дебели сме, защото не пием достатъчно вода – въпроси и отговори

Written by on 29.06.2011 in Новини - Коментарите са изключени

Въпрос: Ограниченият прием на натрий не означава да не се приема сол изобщо по време на диета, нали?

Проф. д-р Байкова – Да, така е. Ние, дори и да не овкусяваме допълнително ястията, които ядем, приемаме сол, защото тя е консервант, а и е част от всички растителни храни и храни с животински произход. Почти няма замразени храни, полуфабрикати и колбаси, които да са без сол. Но е добре да се следи за съдържанието на солта, макар че в България всички фирми производители имат и трябва да носят отговорността си за продуктите си. Добрата новина е, че много малко високо минерализирани води имат високо съдържание на натрий. Но все пак, ако трябва да се спазва режим на здравословно или диетично хранене, в България има достатъчно изворни води с ниско съдържание на натрий.

Високо минерализираните води се използват от хора с активен начин на живот и спорт (за възстановяване на минералите, изгубени по време на активност), за превенция на остеопороза и здравина на костите, при стомашно-чревни проблеми, при тютюнопушене. При последните се препоръчват алкални минерални води.

Ниско минерализираните води са с ниска обща минерализация, бедни на натрий, натурални води от екологично чисти зони. Те предимно се използват при диетични режими, целящи редукция или контрол на теглото. Трапезната вода също е с ниска минерализация, но в следствие на пречистване, за да се отстранят нежелани микро или макро елементи.

Водата също така е с много деликатен състав, който много се влияе от околната среда и затова е най-добре тя да произхожда от екологично чисти райони. Също така е важно да се чете етикета на всяка бутилка.

Какви практически съвети мога да дам за водата? Поставете бутилка от 1,5 л изворна вода на масата или бюрото и отпивайте по 1 чаша вода на всеки час, през целия ден. Пийте водата на глътки, за да не натоварвате бъбреците и сърцето. Ако сте на диета и искате да редуцирате теглото си, е добре да пиете чаша вода винаги, когато изпитвате чувство на глад, защото така най-лесно може да „излъжем” глада си. Водата, която пием трябва да е с умерена температура, за да се избегнат проблеми с храносмилателната система. Водата е задължителна за стройна фигура, добър биотонус, енергичност, тургор и дълголетна младост.

Бутилираните слабо минерализирани води са добра алтернатива на трапезните питейни води и успешно се използват за поддържане на алкално-киселинно равновесие, оптимална хидратация на организма на здравия и болния човек и перфектна фигура.

И в заключение, водите в България са различни по състав и свойства и от векове се използват за поддържане и подобряване на здравето, за забавяне на процеса на стареене, за превенция и лечение на редица заболявания.

Въпрос: Вярно ли е нещо, което е много разпространено сред жените – че само с увеличаване на приема на вода, без други ограничения или хранителни режими, може да се намали теглото от 3 до 6 кг. за три седмици. Това вярно ли е и как да пием водата?

Проф.Байкова: При всяко положение е вярно. Не може да не бъде вярно, то е и логично. През последните години е много разпространена лунната диета и различни варианти на лечение с глад. Възможно е този режим да стане и само с вода. Но в случай, че организма няма допълнителна нужда от вода. Отслабването с вода се влияе от масата, пола и възрастта на жените. Но нека се има в предвид, че за да отслабне, да редуцира теглото си, организмът има нужда от един определен минимум калории на ден. Ако те не се поемат, организмът си ги набавя от другаде. И първа „жертва” на това неправилно редуциране на теглото е черният дроб. Той не боли и не подсказва, че се изяжда от организма, той просто отказва да работи. В някои по-тежки случаи това може да доведе и до смърт. Друга последица от неправилното редуциране на теглото, при дълги и повтарящи се периоди на глад, е появата на камъни в жлъчката. Хубаво е организмът да се пречиства. До три дни се изчерпват гликогеновите запаси, а едва след 11-ти ден на последователно гладуване започват да се намаляват мазнините. Преди това работим с други резерви – през първите 3 дни, това са въглехидратните резерви (около 3-4 кг), след това от 3 до 11 ден се разгражда белтък, за да се набави енергия за организма. Обикновено този белтък идва от мускулите и от черния дроб. И след 11-тия ден започва разграждането на мазнините.

Въпрос: Практичен въпрос – кога да пием водата – преди ядене, по време на ядене или след ядене?

Проф. Байкова: Винаги. Преди ядене пием вода в диетичните режими, защото храната се подрежда на нива. Тя не се разбърква в червата ни. След като се изпие една чаша вода, тя отмива остатъците от предишни хранения. Освен това е добре заедно водата да има и предястие – зеленчук или плод. Защото се „гонят” два ефекта – пургативен (водата отмива храната от предишни хранения, а зеленчукът активира червата с целулозата и фибрите си и благоприятства усвояването на по-малко храна) и усещане на ситост, преди да се премине към основното ястие. Също така пиенето на вода може да е по всяко време, за да може да се приеме дневната дажба от 2 л. Другата причина за приема на вода между храненията е да не се бърка жаждата с глада под влияние на стреса и забързаното ежедневие. Това означава – вода навсякъде и по всяко време и задължително на глътки и на всеки час по една чаша вода.

Въпрос: Ако прекаляваме и пием вода на 3-4-5-6 литра, ще ни навреди ли това?

Проф. Байкова: Да. Това са водни удари. Задължително ние ще увеличим обема на кръвообращението си и сърдечната помпа ще трябва да работи при екстремни условия. Това ще доведе и до риск от  повишено кръвно налягане. Например, при диетични режими на хранене, съпътстващият дискомфорт е следният – хората в хранителен режим през първите седмици може да се почувстват замаяни, което означава или намалено кръвно налягане или намалена кръвна захар. В такива случаи, ние експертите, препоръчваме две чаши вода с малко мед или захар.

Въпрос: Има ли значение в какво се съхранява водата – в пластмасова или в стъклена бутилка?

Проф. Байкова: Има голямо значение, разбира се. Пластмасовите опаковки естествено подлежат на много строг контрол, непрекъснато актуализиране на вида на пластмасата, от която се произвеждат бутилките (затова и водата в бутилки е скъпа), но колкото е по-дълъг престоят на водата в бутилка, толкова по-сигурно е, че мономерите ще преминат във водна фаза и тогава те могат да подействат неблагоприятно. Това е действие, което се появява след натрупване и затова е най-хубаво да пием вода в стъклена чаша. Нещо друго, което трябва да се прави, а не го правим в момента, е да се изхвърлят пластмасовите опаковки. В момента, повечето българи, включително и аз, използваме бутилките и за нещо друго. Но след отваряне на една опаковка в нея влиза въздух и тя става по-рискова, защото това благоприятства преминаването на мономерие на полимера на бутилката в течната среда.

Въпрос: Можете ли да дадете препоръка каква минерална вода да се пие от човек, който няма проблеми.

Проф. Байкова: Не искам да се ангажирам с марки. Но, разбира се, ще кажа – може да се пие изворна вода, защо не и „Девин”. Много е хубава, в специални опаковки е  и е подходяща за всеки ден. Ако човек има бъбречни камъни, може да пие „Хисар”. За дълга употреба могат да се пият и ниско минерализираните софийски води – и горнобанската, и водата от Софийската Централна баня, и княжевската вода. И отново искам да отбележа – за по-постоянна употреба – изворна вода с ясен произход. Да си призная, преди съм препоръчвала и чешмяната вода, но сега не бих я препоръчала, заради неясния й произход и състав и съмнителните й качества и съмнителната й здравословна полза.

Въпрос: За чешмяната вода, има много пречиствателни уреди. И тя е много полезна след като се пречисти.

Проф. Байкова: Да, така е. Чешмяната вода е полезна, защото е с ниска минерализация. Не си натоварваме бъбреците и останалите органи. Но сега се говори за структура на водата, освен за състав. Иначе наистина чешмяната вода е полезна, но често пъти тя е кафява, мирише на тиня, тоест тя е с неясен произход и качества. И за да стане годна за пиене трябва да я преваряваме или да минава през кана с пречистващ филтър.

Въпрос: Полезна ли е преварената вода и приема сутрин на гореща вода?

Проф. Байкова: Да, много е полезна.  Водата сутрин има отмиващ ефект, успокояващ лигавиците ефект. Сутрин може да е и с мед или с или без лимон, за да подейства очистващо на организма.

Целият текст на лекцията на проф. Донка Байкова можете да видите тук.

Comments are closed.