Състоя се първата водна дискусия

Written by on 24.06.2011 in Събития - Коментарите са изключени
родители-m

На 23 юни (четвъртък) в джаз—клуб „Студио 5” се състоя първата от серия отворени дискусии на тема “Говорим за вода”. Инициатор и организатор на събитието бе фондация “Български национален воден съвет”. Като лектори на дискусията бяха поканени водещи специалисти в областта на диетиката, здравословното хранене, дерматологията, педиатрията. Мнението си за водата и влиянието й върху всички аспекти на съвременния живот изказаха и психолози, фитнес инструктори, лектори по тибетска медицина и йога, както и родители.

Дискусията започна с представяне на проблема за здравословното хранене, водата и затлъстяването. Лектор по темата “Дебели сме, защото не пием достатъчно вода” бе проф. Донка Байкова. Тя отбеляза, че количеството на водата в организма на всеки човек е индивидуално и че дори и при уседнал начин на живот, възрастните губят средно по 2,5 л. течности от организма си всеки ден – 1,5 л. с урината и 500 мл. с потта. За да се възстановят тези загуби, специалистът по здравословно хранене препоръчва да се приемат поне по 30 мл. вода на кг. телесно тегло (за хора с нормално телосложение) и допълнително по 1 чаша вода на всеки 10 кг. излишно тегло (за тези с наднормено тегло). В жегите – поне по още една чаша над дневния прием. Проф. Байкова препоръча за отслабване да се пият нискоминерализираните води и да се избягват тези с високо съдържание на натрий, за да не се увеличава дозата сол в тялото. Другите напитки не заместват водата – особено бирата, кафето и натуралните сокове – тях винаги трябва да „разреждаме” с допълнителна вода. Според проф. Байкова, често пъти се бъркат чувството на глад и жажда.  Пийте по една чаша вода преди ядене – препоръчва тя –  и ако още сте гладни, тогава яжте. Препоръчителната норма е поне 1 чаша вода 30 минути преди хранене, една чаша по време и една след хранене, за да се ускорят метаболитните процеси.

Темата “Водата ни прави красиви” бе представена от дерматолога д-р Катя Паскова. Дехидратацията е основен фактор за стареенето на кожата, а нейните белези са – сухота, липса на еластичност, наличие на дребни бръчки около очите. Дерматолът подчерта, че е много важно кожата да се хидратира не само външно със специфични продукти, но и вътрешно, чрез пиене на много вода. Пиенето на чаша гореща вода сутрин отваря порите и изчиства токсините, изпотяването също е полезно. На почитателите на сауната д-р Паскова препоръча прием на минимум 1 литър топла вода,  час преди посещение и същото количество вода един час след края на процедурата.  Основна грешка, която се прави е поемането на студени течности след сауна и в жегите – водата трябва да е на стайна температура и да се пие на малки глътки. На въпрос от гостите за контрастните душове и тяхното приложение за хидратация на кожата и подобряване на кръвообращението, лекторът отговори, че те са препоръчителни за хора с алергии и метаболитни заболявания, както и за пушачи. Целулитът също може да бъде намален с повишен прием на вода, подходяща диета и двигателен режим.

Психологът – доц. д-р Маргарита Бакрачева говори за „Силата на водата, вярата и психологията”. Водата е една от най-често срещаните фобии у хората, но и най-разпространеното средство за терапия. Хладните вани или душове, шумът на поточе или река, плисъкът на вълните успокояват съзнанието. Често, ако страдаме от безсъние, можем да си представяме спокойно езеро или лунно море, за да заспим. Дискусията бе насочена и към зареждането на водата чрез положителното мислене и активирането на защитните механизми на тялото. Препоръката на психолога е в случай на повишено психическо напрежение да се налее вода в добре познат или любим съд и да се прекара известно време с него, за да се зареди водата с добри емоции. Сред фразите, които водата „обича” са: „Чувствам се добре”, „Зареден съм с енергия” и „Харесвам се такъв, какъвто съм”.

Препоръки за начина на приемане на вода и вида й по време на активно спортуване и тренировки даде фитнес инструкторът Маргарита Михайлова. Според нея, е  необходимо да се поддържа воден баланс по време на тренировка, за да се избегнат мускулните спазми, резките промени в кръвното налягане и кръвната захар. Водата се пие по време на спортуване, със стайна температура и на малки глътки. Веднага след приключване на натоварването, водата е противопоказна, както и студената бира, чай или газирани напитки. Натоварват се бъбреците и сърцето, а от студените течности се образуват мазнини, особено в областта на корема. Трябва да се изчака поне половин час след тренировка, и да се избягват кафето, възбуждащите чайове и алкохола, защото предизвикват допълнителна дехидратация. Тях можем да пием след час-два. За спортистите са подходящи води богати на магнезий, а тези, които искат да свалят излишните килограми, е добре да се изпива по една допълнителна чаша вода.

Интересни техники за лечение с вода в тибетската медицина представи Огнян Симеонов. Неговата тема „Водата – здраве и емоционална свобода” бе придружена от демонстрация на техники за лечение на болката. Гостите на дискусията успяха за по-малко от 10 минути да намалят и премахнат напълно болките, които имаха. Лекторът показа и как се зарежда с енергия водата, която пием, само със задържането на бутилка между дланите, а гостите се убедиха в променения вкус на водата след зареждане.

Специфични йога практики за пречистване на тялото с вода бяха демонстрирани на живо от Гергана Захариева от Българската йога асоциация. Пречистването на тялото лекува и предотвратява появата на различни видове болести на храносмилателната и отделителната система, полезно е за кожата, ставите и метаболизма на тялото. Процедурите се наричат шанк пракшалана и се състоят в изпиване на около три литра топла солена вода – 2 равни чаени лъжички на литър, така че да се получи физиологичен разтвор. Правят се специфични упражнения на три серии, между които се пие водата. Прочистването е сходно с някои нашумели процедури в спа центровете, но не е толкова драстично, промива изцяло храносмилателния тракт, прави се в къщи и е напълно безплатно. Добре е да се прави поне веднъж седмично в началото, а след очистване на организма – веднъж месечно. За лечение на синузит и алергии зам.-председателят на Българска йога асоциация препоръча пречистване на носа – жала нети, което също е със солена вода и може да се практикува всеки ден. Освен че изхвърля секретите, това промиване е балсам за главоболие, пресъхнала лигавица и действа срещу махмурлук.

„Защо кърмачетата имат нужда от вода” беше темата на доц. Маринова – педиатър и ръководител на катедра по педиатрия в Медицински университет, София. Според нея, всяко трето бебе в България е дехидратирано, поради неправилно даване на вода. Тя се обяви срещу модната напоследък тенденция на деца, които се кърмят да не се дава вода отделно. Това може да причини сериозни проблеми в развитието на детския организъм, каза лекарката. Водата в тялото на новороденото е – 80 % и при кърмаче – 70 %  и те имат увеличената необходимост от течности, заради бързия  растеж, учестеното дишане (до 40 пъти в минута) и физически незрялата бъбречна система. Дехидратацията при кърмачетата, според специалиста, води в някои случаи до транзиторна треска, необоснована температура или спадане на теглото. Бяха представени и данни от изследване, проведено в две клиники в Швейцария за влиянието на приема на вода и продължителността на кърмене, според които периода на лактация не се влияе от допълнителния прием на вода при бебета до 11-месечна възраст. На родителите-участници в дискусията доц. Маринова даде полезни съвети как да научат детето си да пие вода. Според нея е препоръчително на кърмачета да се дават нискоминерализираните води (под 100 мг/л.), без допълнителни подсладители.

Като естествено продължение на темата за приема на вода от кърмачетата и създаване на култура на пиене на вода, бе и следващата тема в дискусията – „Възпитаваме ли децата си да пият вода”. Опитът си като родители споделиха Теодора Пиралкова и Тодор Кондев от „Асоциация родители”. Те разказаха за постоянните си усилия да се промени държавната политика по отношение на храненето и пиенето на вода в детската потребителска кошница. Двамата родители представиха и данни от проучване за повишената заболеваемост от диабет при децата в предучилищна възраст. И двамата участват в работна група към Министерство на земеделието и храните, която изготвя промени в съответните наредби. Според лекторите, за да се направи водата атрактивна, трябва да се създаде програма с участие не само на държавата, институциите и известни български лица, но и на родителите. Тодор Кондев разказа и пример от практиката – за да стимулира консумацията на вода при деца в 8 клас, поканил известен спортист, който да разкаже за ползите от пиенето на вода на време на тренировки.

Comments are closed.