Водата и отслабването

Written by on 19.05.2011 in Любопитно, Новини - Коментарите са изключени
Даниела-Попова

Затлъстяването е проблем на половината от хората, но продължава да бъде пренебрегван сърдечносъдов рисков фактор, въпреки посто­янните предупреждения за по­вишената опасност от инфар­кти и инсулти при затлъстелите. Увеличеното количество маз­нини в тялото повишава риска от заболявания като диабет, по­дагра, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, жлъчно-каменна болест, ставно-дегенеративни увреждания, дихателни нарушения, сънна апнея, разширени вени и тромбофлебит, ракови заболявания, безплодие.

Нормалното количество мазни­ни при мъжете е до 25%, а при жените – до 36% от телесната маса.

Как се лекува затлъстяването? Специалистите са категорични, че само комплексната и дълго­срочна терапевтична програма може да бъде достатъчно ефек­тивна. Тя трябва да съчетава ин­дивидуален диетичен режим, подходяща физическа актив­ност, промяна в стила на живот, медикаментозно лечение и да продължи поне 2 години, като на всеки етап се контролира от специалист. Отслабването трябва да става достатъчно бав­но и да гони достижима лечеб­на цел. Намаляването с 5 до 10% на наднорменото тегло е доста­тъчно сериозен резултат, който води до рязко намаляване на здравния риск и подобряване на здравното състояние. Прак­тиката категорично е доказа­ла, че при бързо отслабване с драстични диети килограмите се връщат отново и дори се над­дава още повече. Това е т.нар.йо-йо ефект Каква трябва да бъде диетата? Основното изискване е да бъде умерено нискоенергийна. Това се постига, като обичайното хранене се намали с около 500 килокалории дневно. Но режимът трябва да е балансиран и да се спазят препоръките на “хра­нителната пирамида”. Трябва да се консумират най-много зър­нени храни, плодове и зелен­чуци, следвани от месо, мляко и млечни продукти. Винаги тряб­ва Да се предпочитат постните меса – птиче, риба, телешко, млечните продукти с ниска масленост, пълнозърнестият хляб, овесени ядки, храните с фибри. Препоръчват се разтоварителни дни веднъж или два пъти седмично с около 600 килока­лории дневно под формата на плодове, чай, кисело мляко, зе­ленчукова салата. Подходящо е включването на храни, богати на баластни вещества, с нама­лено съдържание на мазнини, без захар.

Изключително важно, а често сериозно пренебрегвано, е включването на вода и напитки в диетата. Водата е незаменим нутриент за живо­та и метаболизма. В условията на усилена телесна редукция, повишена обмяна и ускорена мобилизация на мазнините от депата, адекватният прием на вода и течности е особено не­обходим. Човек трябва да пие около 2 литра течности на ден, а в режим за отслабване – 2,5, дори 3 литра дневно. Обез­водняването може да причини главоболие, умора и липса на концентрация. Хората, които редовно приемат малко коли­чество течности, в дългосрочен план рискуват да имат пробле­ми с бъбреците, умствените функции, храносмилането, дори и със сърцето. Количе­ството кръв, което циркулира в тялото, отразява количеството приета вода. Ако водата е не­достатъчна, може да се намали кръвоснабдяването на сърце­то, мозъка, мускулите и всички важни органи, с което ще се на­рушат нормалните им функции. Затруднява се елиминирането на разпадните продукти от об­мяната, нарушава се водноелетролитният баланс, създават се условия за възникване на кетоацидоза и ацетон в урината. По време на активна физическа дейност и спортни занимания се препоръчва прием на вода преди, по време и след трени­ровката.

 

Кои са най-подходящите форми за прием на вода?

 

Водата и безалкохолните на­питки са забравена, но приятна част от диетите и здравослов­ното хранене. Водата е основна съставна част на всички напит­ки. Газираните или негазирaните безалкохолни напитки съдържат 86% вода, разтвори­мите напитки – 86%, плодовите сокове – 90%, и бутилираните трапезни и минерални води, разбира се, 100%. В твърдите храни водата е в различно съ­държание – от 5% в бисквитите, до 60% в котлетите и до 90% в най-сочните плодове. Алкохолните напитки съдър­жат етилов алкохол – упойващо вещество, което потиска нерв­ната система и забавя реакци­ите. Той притежава значителна енергийна стойност, без да дос­тавя хранителни вещества като белтъци, витамини и минерал­ни вещества.

При диети за отслабване се пре­поръчва пиенето на подходящи напитки – пресни плодови и зеленчукови сокове, билкови чайове, зелен чай, богат на антиоксиданти, плодово-млечни коктейли, пробиотични киселомлечни напитки с фибри, диетични супи, минерални и трапезни води, плодови напит­ки, обогатени с пектин, специ­ални нискоенергийни напитки, обогатени с витамини, минера­ли, антиоксиданти, подходящи лечебни растения и подсладители. Могат да се включат и ободряващи и тонизиращи напитки, но само след консул­тация със специалист. Кафето и черният чай доставят вода, но и кофеин, който намалява хидратацията. В състава на готовите енергийни напитки често има вещества, които могат да се от­разят неблагоприятно върху сърдечносъдовата и нервната система.

доц. д-р Даниела Попова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: списание  Жената днес

Comments are closed.