Учреди се Българският воден съвет

Written by on 22.03.2011 in Press, Новини, Събития - Коментарите са изключени
bulgarianlogo

Снощи, на 21 март в навечерието на световния ден на водата, Българският воден съвет обяви учредяването си пред обществеността. Това стана на елегантно парти в джаз клуб „Студио 5” с малки коктейлни хапки и много вода. Домакиня беше Хилда Казасян, член на Водния съвет, а водеща на събитието беше известната журналистка Ива Дойчинова – също член на съвета.

В официалната част бяха направени няколко изказвания, които предлагаме тук в резюме:

Иван Стамболов: Искам да благодаря на всички, които за краткото време след основаването на Фондацията се присъединиха към нея. Това само доказва още веднъж, че темата за водата е актуална, вълнува хората, обществото я намира за важна и е готово да се присъедини към мисията на Българския национален воден съвет.

Как се роди идеята за Водния съвет. През последните години ми се наложи да работя по няколко комуникационни проекта, свързани със здравословното хранене, хранителните непоносимости, затлъстяването и други теми, които ме срещнаха с експертите по хранене и диететика. От началото на тази година сме обслужваща ПР агенция на фирма Девин. В процеса на работата по нашите съвместни проекти видях, че темата за водата и хидратацията на организма е особено актуална не само у нас, но и в Европа и Америка. Подобни сдружения, посветени на хидратацията работят успешно във Великобритания, Германия, Франция и много други страни от Европейския съюз, както и в Съединените щати и Канада. Рано или късно ние ще влезем в контакт с тях и ще развием съвместни проекти.

Каква е нашата мисия. Фондация БНВС е неправителствена организация, посветена на подобряване на здравето, дееспособността и качеството на живот на хората чрез правилна хидратация на организма. Човешкото тяло е съставено предимно от вода и водният баланс в него е изключително важен за живота. Водата е здраве, красота, младост, енергиен и информационен източник, пречистване, лечение, средство не само за физическо, но и за емоционално равновесие. Убедени сме, че темата за водата не се комуникира в обществото достатъчно добре. Вярваме, че можем да организираме експертен и творчески ресурс, който да промени това. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа, за да може „Водният съвет” бързо да се наложи като ефективно работеща организация в полза на обществото.

Целта ни е хората да разберат, че пиенето на вода подобрява тяхното здраве, работоспособност и качество на живот. Тази цел ще постигнем чрез организиране на научни форуми по темата, комуникационни кампании и културни събития. До края на годината сле планирали да проведем доста инициативи, по-важните сред които са: Конференция на тема „Правилната хидратация като предпоставка за добро здраве, трудоспособност и качество на живот”; Откриване на постоянен музей „Тялото и водата” в старата водна кула в Лозенец, специализиран за запознаване на децата от училищата с темите на здравословната хидратация; Акция „Вода в голямото междучасие”, целяща да увеличи интереса на децата към водата като желана и полезна напитка; Акция „Водата и спорта”; Кампания „Водата е красота” насочена към ролята на водата в борбата против затлъстяването; Издаване на алманах „Тялото и водата” на база на материалите от конференциите и симпозиумите през годината.

Най-важният орган на Фондацията е нейният Обществен съвет. Той е отворен и няма ограничение за броя на членовете му. До момента имаме над  30 потвърдили участието си и всеки може да намери имената им в Интернет на сайта на фондацията nwcb.eu. Фондацията започна и работа по посока на партньорства с организации със сродни интереси.

Финансирането на Фондацията се осъществява от дарения, спонсорства, партньорства с фирми от бранша и по Европейски проекти.

 

Ива Дойчинова, член на Обществения съвет: Аз съм воден терминатор, известна съм с това, че по време на предаване изпивам моята вода, чашата на другия водещ и водата на всички гости. Искам да споделя това, което открих за себе си, от последователи на учителя Петър Дънов – една-две чаши чиста топла вода сутрин действат изключително добре за поддържане на теглото, за пречистване и ми дават много енергия

Магдалена Гигова, журналист, член на Обществения съвет: Медиите сме длъжници по отношение на популяризирането на водата, защото или пишем скучно или повърхностно по темата. Аз бях като камила и почти не пиех вода, докато не се срещнах с една лекарка по аюрведа в Индия и тя ми обясни, че тялото възприема всяко нещо – млякото, супата,виното,  дори тютюневия дим, като храна, а не като вода. Нашето тялото си иска 2-та, дори 3 литра вода на ден минимум и понеже хабим вода, докато говорим, работим или се вълнуваме, трябва и да пием вода, защото иначе тялото си я набавя от други места – например от течността в  ставите или клетките. Така нарушаваме водния си баланс, а той е важен за физическото и психическото ни здраве. За да променим мисленето на хората, ние журналистите, трябва да им го обясняваме така простичко.

Проф. Д-р Донка Байкова, диетолог, член на Обществения съвет: Искам да споделя няколко мои виждания за водата: 60-70% от човешкото тяло е вода, ето защо е време да говорим директно за водата и да ги убедим, че без нея здравето ни е подложено на риск. Правени са научни конференции за мазнини и въглехидрати, но сега дойде времето да говорим и обсъждаме най-важното – водата. Ние, българите, забравяме да пием вода, а тя ни е много важна, защото така изглеждаме по-млади, по-красиви, по-слаби и в добро настроение. А и когато не пием вода, в организма зацикля редукционният процес и контрола на теглото също е затруднен. Затова трябва да разнищим темата за водата, да обясним на хората колко да пият, тези задължителни 30мл на килограм тегло ще ги разгледаме от всички възможни аспекти.

Доц. Др Даниела Попова, диетолог, член на Обществения съвет: Приветствам тази инициатива. Водата е едно от основните хранителни вещества и ние може би не я оценяваме, но животът започва във вода, нашето тяло е предимно вода и от началото до края всичко в него става във водна среда. Във всички диетични режими има вода, тя участва в превенцията на здравето в много хранителни режими, както и в клиничните режими на определени заболявания. От раждането до реанимацията – навсякъде има вода. Пожелавам по вода да върви на Водния съвет и да има добри резултати от тези мероприятия най-вече за здравето на всички хора.

Йоана Буковска, актриса, член на Обществения съвет: Приех да бъда част от тази инициатива, защото за мен водата е алфата и омегата. Началото и края на всичко. Хората в града забравят, че ние живеем на синята планета, защото по-голямата част от нея е вода. За нас, самочувствието, че живеем на една планета, която е като град, е изместило истината, че живеем на планета, която в по-голямата си част е вода и природа. Водата е толкова стара и мъдра, че нищо чудно накрая да се окаже, че не ние правим проект за водата, а хората сме проект на водата.

Огнян Сименов, диетолог тибетска медицина: Да се научим отново да пием вода, защото сме го забравили. Най-добре е да пием енергизирана вода, вода, която излъчва любов и спокойствие и се надявам скоро хората да разберат колко е важна енергията на водата, надявам се да се появи и фирма, която да предлага такава вода. Добре е водата да бъде в бутилки от синьо стъкло. Ако съхранявате вода за пиене в бутилки различни от пластмасови е добре да ги оставяте на терасата, за да ги грее слънцето, така водата става енергизирана и жива.

Антоанета Салфидж,  фондация „Аз обичам водата”: Водата е много важен елемент. Много се радвам, че с появата си Фондацията увеличава приятелите на водата. Ние хората, ползваме водата и не се замисляме, но ако ни спре кранчето, ще имаме сериозни проблеми, но не правим нищо целенасочено и съзнателно, за да благодарим на водата, че я има. Водата може и без нас, но ние не можем без нея и затова трябва да се отнасяме към нея с почит и уважение като към стихия. Водата помни и пренася информация.

Comments are closed.