Пиенето на вода е най-здравословният начин за хидратиране

Written by on 19.03.2011 in Любопитно - Коментарите са изключени

Когато водим здравословен начин на живот,  водата е единствената течност, от която се нужадем, за да се хидратираме. Тя не съдържа захар, калории, консерванти или добавки; подпомага храносмилането и метаболизма; възтановява естествените течности, загубени от други диуретични напитки и е ключова част от охладителната система на тялото. Въпреки това хората приемат средно около 5 пъти по-малко вода дневно, отколкото е необходимо и полезно за организма им.

Вода можете да си набавите по много начини. Като част от здравословния и балансиран начин на живот, може да консумирате други напитки като мляко, кафе, чай, плодов сок, шейкове и газирани напитки.

Пиенето на  черен чай или кафе също доставя вода, но съдържа кофеин, което може да повлияе на хидратацията, затова не трябва да се прекалява с тези напитки. Препоръчително е бременните жени да не консумират повече от 200мг кофеин на ден. Това е еквивалента на около две чаши кафе или около две чаши и половина  черен чай. Други топли напитки като билков чай, горещ шоколад и безкофеиново кафе също могат да доставят вода, но ако са подсладени със захар се повишава енергийната им стойност. Захарта повишава риска и от увреждане на зъбите.

Млякото съдържа много от основните хранителни вещества като протеини, витамин Б и калций, а също е и източник на вода. Въпреки всичко то съдържа наситени мазнини, за това е добре юношите и хората в зряла възраст да избират нискомаслено или обезмаслено мляко. За деца на възраст между една и две години препоръчителното мляко е пълномалсеното. От две години нагоре полуобезмасленото мляко може да се въведе постепенно. Обезмалсените млека и тези с 1% мазнини, не са подходящи за деца под пет годишна възраст, защото те имат по малко витамин А и не са достатъчно хранителни.

Плодовите сокове и шейковете могат да съдържат плодови пюрета, което добавя фибри и това е добре. За съжаление, тъй като плодовите сокове и шейковете съдържат захар (следователно и калории) и могат да бъдат киселинни, те представляват потенциална опасност за вашите зъби.

Безалкохолните напитки често съдържат захар, което се добавя към вашия калориен прием и могат да представляват заплаха за зъбите ви ако се употребяват често. Добра идея е да ограничите употребата на стандартните безалкохолни напитки със захар.

Comments are closed.