Митове и факти за водата

Written by on 19.03.2011 in Любопитно - Коментарите са изключени
heber-c

Мит: Човек има нужда само от 2 литра вода на ден.
Факт: Всъщност съвременната наука препоръчва 30 мл на килограм тегло. Например, ако тежите 67 кг, вие трябва да изпиете 2,3 л. вода на ден. Колкото по-едър е човек, толкова повече вода му е нужна.

Мит: Жаждата е най-точния признак за обезводняване.
Факт: Индикаторът на жаждата се задейства, когато у вас се появи слабо обезводняване. Най-добър признак е цвета на урината. Прозрачна или бледожълта – добра хидратация. Тъмно-жълта или златиста – трябва да пиете още вода. Още един признак – ако посещавате тоалетната на всеки 2 часа – пиете достатъчно вода.

Мит: Да се пие много вода не е здравословно.
Факт: Като изключим няколко заболявания, вашият организъм използва толкова вода, колкото му трябва и се освобождава от излишъка. Препоръчително е водата да се пие бавно, на глътки, за да не предизвиква дискомфорт в стомаха.

Мит: Употребата на голямо количество вода натоварва бъбреците.
Факт: Когато организмът не получава достатъчно вода, бъбреците трябва да компенсират с отделянето на по-концентрирана урина, което води до образуването на камъни.

Мит: Ако задържате течности, пийте по-малко вода.
Факт: Точно обратното!Когато вашият организъм не получава достатъчно вода, той възприема това като заплаха за оцеляването си и се стреми да запази всяка капка вода в себе си. Употрребата на достатъчно количество вода, 30 мл на килограм тегло, ще помогне на организма ви да поддържа правилен баланс на течностите.Ако приемате обезводняващи лекарства, не забравяйте да пиете достатъчно вода.

Мит: По време на физически упражнения е по-добре да се използват спортни наптки, а не вода.
Факт: При физически упражнения, които продължават по-малко от 60 минути, за предпочтитане е водата. По време на кратки тренировки не е задължителна замяната и със спортни напитки. Претеглете се в началото на тренировката и след края изпийте не по-малко от 0,5 л. вода за всеки изгубени 0, 5 кг. ,в противен случай ще се уморите преждевременно и показателите ви ще се влошат.

Мит: През лятото е необходимо да се пие повече вода, отколкото през зимата.
Факт: Обезводняването става най-често през лятото, но добрата хидратация е необходима и през зимата.Организмът пак отделя течности и пак е необходимо да пиете вода, защото физическите ви показатели могат да се влошат.

Мит: Главното е по-малко да се яде, а не повече да се пие вода – тогава се отслабва.
Факт: Всъщност употребата на достатъчно количество вода и намаляването на теглото са пряко свързани. При недостатъчна употреба на вода организмът задържа мазнините и междуклетъчните течности. Искате да отслабнете – престанете да пиете сладки напитки, сокове и кафе и пийте много вода.

Проф. Дейвид Хебер

Comments are closed.